Hatékony a pártfogói rendszer

Jelentős terhet vesz le a bíróságok válláról a mediációs tevékenység.

Horváth Csaba László
2015. 03. 13. 3:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagymértékben segítik az igazságszolgáltatás munkáját és az elítéltek társadalomba való beilleszkedését a pártfogó felügyelők. Az Igazságügyi Minisztérium felmérése szerint az elmúlt tíz évben csaknem a duplájára emelkedett az ezzel kapcsolatos ügyek száma. Erről az Igazságügyi Hivatal (IH) vezetője beszélt lapunknak.

Szeiberling Tamás sikertörténetnek nevezte a pártfogók által végzett mediációs tevékenységet, amely – mint mondta – jelentős terhet vesz le a bíróságok válláról. A rendszer lényege, hogy bizonyos – öt évet nem meghaladó – bűncselekmények, illetőleg tavaly óta már a szabálysértések esetében is lehetőség van az elkövetők és a sértettek megegyezésére a pártfogó szolgálatoknál. Ha a felek meg tudnak egyezni, az ügy nem jut el a bíróságra, hanem pártfogók ellenőrzik a létrejött megállapodás teljesülését. Ez mindkét félnek ideális, mivel a sértett azonnali jóvátételhez jut, az elkövető pedig mentesül a büntetőjogi következmények alól – mutatott rá Szeiberling Tamás, hozzátéve, hogy tavaly több mint nyolcezer közvetítői eljárást bonyolítottak le a pártfogók.

A 2004 óta csaknem duplájára emelkedett, pártfogó felügyeletet igénylő ügyek közül a közérdekű munka végrehajtásának szervezése, felügyelete és ellenőrzése szerepel az első helyen. Tavaly több mint negyvenezer ilyen ügyben jártak el, amelyekből nyolcezer eljárást zártak le. A szakemberek azt ellenőrzik, hogy a közérdekű munkára ítéltek teljesítik-e a büntetést. A múlt évben a befejezett ügyek közül a terheltek negyede, csaknem kétezer fő esetében kellett szabadságvesztésre váltani a közérdekű munka büntetését.

A második legmagasabb ügyszám a felnőtt- és fiatalkorú elkövetők pártfogó felügyeletével kapcsolatos. A fiatalkorúak esetében kötelező a környezettanulmány beszerzése is a büntetőeljárások során. Tavaly több mint tizenkétezer ügyben készült ilyen vizsgálat. Ilyenkor már a nyomozás megindításakor megkeresi a Pártfogó Felügyelői Szolgálatot a nyomozó hatóság, majd a pártfogó felügyelő környezettanulmányt készít. A szakvéleményben a felügyelő felméri a kockázati tényezőket és a bűncselekményhez vezető okokat, s ebből szakvéleményt ír, ami a hatóságok rendelkezésére áll döntésük meghozatala előtt. A felnőttkorúak esetében általában nem készül környezettanulmány, ám ha a bíróság vagy az ügyészség fontosnak tartja, akkor kérheti a vélemény elkészítését. Habár a bíróságok ezzel többnyire élni is szoktak, Szeiberling Tamás álláspontja szerint akár több esetben is kérhetné a tanulmányt a bíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.