Megszűnik az uniós tejkvóta

Visszaszerezné elvesztett befolyását a hazai piac felett a tejipar.

2015. 03. 30. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak néhány nap és megszűnik az EU-ban a tejtermelés mennyiségi szabályozására harmincegy évvel ezelőtt létrehozott kvótarendszer, április elsejétől már csak a tagállamok lehetőségei és képességei szabnak határt a termelésnek. Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint az adminisztratív termelési korlát megszűnése hazánkat közvetlenül nem érinti, mivel Magyarország eddig is a meghatározott kvóta alatt teljesített. A közvetett hatásokkal azonban számolnunk kell, hiszen számos olyan tagállam van az unióban, amelyek már eddig is elérték vagy meg is haladták a kvótájukat. Az elmúlt évben az unió termelése 4-6 százalékkal emelkedett, a következő években pedig további bővülés várható.

A jelenlegi brüsszeli álláspont szerint az így keletkező többletet nem az uniós, hanem harmadik országok piacán kívánják értékesíteni a tagállamok, ugyanakkor, ha ez a „felesleg” bent ragad, az jelentős árleszorító hatással járhat. A szakmaközi szervezet szerint bár az uniós kvóta kivezetése hordoz némi kockázatot az ágazat jövőjével kapcsolatban, az általuk javasolt feltételek teljesülésével a termelés szinten maradhat, sőt, enyhén emelkedhet is a következő években. – Az elmúlt uniós támogatási ciklusban a termelők 70-80 százaléka fejlesztett, a nyers tej így versenyképes áron jut el a feldolgozókhoz. Ugyanakkor ahhoz, hogy a tejtermék ára is versenyképes legyen a magyar piacon, elengedhetetlen a feldolgozás korszerűsítése – emelte ki Harcz Zoltán. Jelezte, a főként Olaszországba és Horvátországba irányuló exportunk döntő hányada nyers tej, ezen pedig a következő időszakban változtatni kell. – A hazai tejet itthon kell tartani, és magasabb hozzáadott értékű tejtermékeket kell előállítanunk belőle – jegyezte meg.

Meglátása szerint erre minden esély megvan, mivel a hazai alapanyagár európai szinten a legalacsonyabb, az európai uniós támogatások pedig hozzájárulhatnak a feldolgozóipar fejlesztéséhez. Becslése alapján az ágazatnak 40-50 milliárd forintnyi támogatásra lenne szüksége, a kerethez pedig a kicsi, a közepes és nagyobb vállalatoknak is hozzá kell férniük. – Ezeket a cégcsoportokat nem egymással kell szembeállítani, hanem együtt kell kezelni őket. Vannak ugyanis olyan termékek – például a tejpor, az ultrahőkezelt tej vagy a vajtömb –, amelyeket a kis cégek nem tudnak előállítani – jegyezte meg. A szervezet ügyvezető igazgatója megjegyezte azt is, hogy a fejlesztések mellett fontos a piac tisztítása is, amelyben nagy szerepe lehet a január elsejével bevezetett elektronikus közúti áruforgalom- ellenőrző rendszernek. A terméktanács szerint az ellenőrző rendszerrel kapcsolatos tapasztalatok egyelőre vegyesek, a következő néhány hónapban pedig számos technikai jellegű változtatásra is szükség lesz.

– A tej romlandó anyag, ráadásul nem látni előre, hogy másnap mekkora lesz a hozam, a fejőházakban pedig gyakran számítógép és annak kezelésére alkalmas személyzet sincs. A tej árának bejelentésével is gondok vannak, mivel gyakran csak utólag, statisztikai adatok alapján állapítják meg – mondta az ügyvezető igazgató. A belpiac visszaszerzésének szintén nagyon fontos tényezője a fogyasztók megnyerése, ezért tejfogyasztást ösztönző programokra és aktív marketingtevékenységre van szükség. – A fogyasztókkal meg kell értetnünk, hogy súlya van annak, ha hazai terméket választanak, hiszen hosszú távon, megfizethető áron csak a hazai tej- és tejtermék- kínálat tudja az ő igényeiket kielégíteni – tette hozzá a szakértő.

A kormány célja, hogy 2014 és 2020 között az  alapanyag-termelésből a feldolgozott termékek előállításának irányába vigyék el a magyar agráriumot. Ezzel csökken a kiszolgáltatottságunk, másrészt ha nő a feldolgozás, akkor nő a hozzáadott érték, nő a jövedelem, ami helyben is marad – mondta a hét végén Kis Miklós Zsolt. A Miniszterelnökség államtitkára Kiskőrösön, a VI. Duna–Tisza közi agrárexpó megnyitóján jelezte:  európai uniós pénzekből 300 milliárd forintot az élelmiszer-feldolgozás korszerűsítésére szeretnének fordítani, amelyből 200 milliárdot a mezőgazdasági kis és közepes családi gazdaságok tudnak igénybe venni, valamint azok az élelmiszer-ipari szereplők, amelyek a kisebb méretű kategóriába tartoznak. A pályázati rendszerről kiemelte: új szemléletű eljárásrenddel találkoznak majd az érintettek. A cél az, hogy az európai uniós pénzekhez sokkal egyszerűbben lehessen hozzájutni. Az államtitkár egyúttal emlékeztetett arra, hogy 2010 óta megduplázódott a regisztrált kistermelők száma, s túl vagyunk a kétszázadik termelői piac átadásán is – ismertette a távirati iroda.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.