Nyilvánosságra kell hozni Lázár utazásainak a részleteit

Nemcsak a közpénzek felhasználása közérdekű adat, hanem a közfeladatok ellátásához kapcsolódó más információk is.

MA
2015. 03. 12. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pethő András az Origo.hu újságírójaként közérdekű adatok nyilvánossága miatt indított pert, mivel korábban nem adott ki neki minden kért adatot a Miniszterelnökség Lázár János 2012. novemberi angliai, 2013. márciusi svájci és 2013. júliusi olaszországi két-háromnapos útjairól.

Időközben nyilvánosságra került, hogy Lázár János – akkor még államtitkár – és egy kísérője szállodaköltsége Angliában csaknem egymillió, a másik két helyen fél-félmillió forint volt. Lázár János utóbb ezeket az összegeket befizette az államkincstárnak.

A felperes többek között azzal érvelt az eljárásban, hogy a kért adatok alapján ítélhető meg, pazarlóan működik-e az állam. Az alperes pedig egyebek mellett arra hivatkozott, hogy az adatkérés túlságosan általános, valamint a kért adatok kiadása nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet.

A pert ezután kettébontották, mert az angliai úttal kapcsolatban minősített adatok is felmerültek.

A svájci és olaszországi út ügyében a Fővárosi Törvényszék tavaly májusi elsőfokú ítélete kimondta, hogy ki kell adni a szállodák nevét és azt, hogy az út az államtitkár melyik közfeladatának ellátáshoz kapcsolódik.

Lényegében ezt a döntést hagyta helyben és emelte jogerőre a tábla csütörtökön.

Az ítélőtábla szóbeli indoklásában rámutatott arra, hogy nemcsak a közpénzek felhasználása közérdekű adat, hanem a közfeladatok ellátásához kapcsolódó más információk is. Az adatok kiadásának nemzetbiztonsági érdekre hivatkozással történő megtagadását pedig a bíróság szerint nem sikerült az alperesi oldalnak kellően alátámasztania.

A londoni úttal kapcsolatos közérdekű adatigénylés ügyében a Fővárosi Törvényszéken folyik az elsőfokú eljárás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.