Tovább csökkenhet az áram ára

Az eddigi rezsicsökkentéseknek köszönhetően a lakossági áram ára összesen 25,7 százalékkal csökkent.

HZ
2015. 03. 03. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárt kiemeli, hogy az eddigi rezsicsökkentéseknek köszönhetően a lakossági áram ára összesen 25,7 százalékkal csökkent, Budapesten a legolcsóbb az EU fővárosai közül. Csak az áram árának csökkentésével már több mint 160 milliárdot spóroltak a családok. Ennek az eredménynek a fenntartását és az áramellátás biztonságát erősíti a nemzeti közműszolgáltató létrehozása és a paksi atomerőmű fejlesztése is – írták.

Hozzátették: Magyarország legfontosabb nemzetstratégiai beruházásával tovább nő az ország energetikai függetlensége, hosszú évtizedekre kiszámítható, olcsó és biztonságos áramellátása lesz a magyar lakosságnak és a magyar iparnak. Ez növeli Magyarország versenyképességét is. Az atomenergiai beruházás – mint minden más országban, úgy Magyarországon is – nemzetbiztonságilag kiemelt beruházás, hiszen egy atomerőművet akár terrorveszély is fenyegethet. Ezért mindannyiunk érdeke és mindannyiunk biztonságát védi bizonyos, a beruházással kapcsolatos információk fokozott védelme – olvasható a Fidesz közleményében.

A kormánypárt közlése szerint a most elfogadott törvénymódosítás az információszabadságról szóló törvénnyel teljesen összhangban kizárólag olyan üzleti és műszaki adatok vonatkozásában teszi lehetővé a 30 évre szóló titkosítást, amely nemzetbiztonsági okok miatt indokolt.

„Álságos az ellenzék viselkedése a paksi fejlesztéssel kapcsolatban, hiszen korábban a baloldal nemcsak támogatta az atomerőmű fejlesztését, hanem milliókat talicskáztak ki az atomerőműből MSZP-s politikusokhoz – Harangozó Tamáshoz, Gyurcsány Ferenchez, Józsa Istvánhoz – köthető cégek\" – zárul a kormánypárt kommünikéje.

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a következő kormánynak fel kell oldania a paksi erőmű bővítéséhez kapcsolódó, harminc évre titkosított adatokat – reagált a parlament keddi döntésére budapesti sajtótájékoztatóján a párt alelnöke.

A Párbeszéd Magyarországért szerint a paksi beruházás 30 évre történő titkosításáról szóló döntéssel a kormány egy „gigantikus lopás törvényesítését és a lebukás elodázását akarta elérni\". A független képviselő szerint a titkosítás egyaránt ütközik a magyar alaptörvénnyel és a környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférésről, valamint a nyilvánosság részvételéről is szóló aarhusi egyezménnyel.

A Liberálisok elfogadhatatlannak tartják a paksi beruházás egyes adatainak 30 évre szóló titkosításáról szóló törvényt. Fodor Gábor bírálta, hogy a kormány mérlegelheti, milyen üzleti, műszaki, technológiai adatok kerülnek be abba a körbe, amelyek nem közérdekűek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.