Tovább dúl a harc a genetikai szűrés miatt

Az Egészségügyi Tudományos Tanács szerint illegális a módszer engedély nélküli alkalmazása.

Majláth Ronald
2015. 03. 19. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos visszaélésekre is alkalmat ad, az egész világon ellenszenvet kelt – ezekkel a szavakkal jellemzi az ETT humán reprodukciós bizottsága azt a genetikai szűrési eljárást, amit jelenleg az országban egyedül a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet végez. A tegnapi, Innovációk a lombikbébi-kezelésben című rendezvényen a Versys orvos igazgatója azt mondta: a magzatkezdeményeknél a genetikai rendellenességek kimutatására egyetlen módszer, a PGD-A (preimplantációs genetikai diagnosztika aneuploidia szűrés) alkalmas. A kormányhivatal engedélyezett a Versysnek egy eljárást, amelynek során a beültetés előtt megvizsgálják a magzatkezdeményeket, és a lombikprogram során csak az egészséges és életképes embriót ültetik be a méhbe.

Az ETT januári állásfoglalásából azonban kiderül, hogy nem támogatja az eljárás rutinszerű alkalmazását. Mint leszögezik: a tudományos-technikai fejlődéssel folyamatosan újabb és újabb eljárási lehetőségek nyílnak az emberi reprodukció befolyásolására. Ezeknek a technikailag ma már kivitelezhető eljárásoknak egy része azonban súlyos visszaélésekre is alkalmat ad, és az egész világon ellenszenvet kelt. Az ETT ezért továbbra sem támogatja a preimplantációs genetikai szűrés hazai, rutinszerű alkalmazását anélkül, hogy ennek pontos végzési szabályait megalkotnák, engedély nélküli végzését pedig illegálisnak tartja.

Vereczkey Attila, a Versys orvos igazgatója elmondta: a páciensek szempontjából zavaró, hogy a kormányhivatal hozott egy végzést, majd ezután felkerült egy azzal ellentétes, „aggályos és egyoldalúan negatív” vélemény az ETT honlapjára. – Ha ezt egy páciens elolvassa, akkor azt gondolhatja, hogy ez összemosódik a nemi szelekcióval, valamint a klónozással, amelyre a módszer egyébként teljes mértékben alkalmatlan. Az eljárás tudományos vizsgálatokkal bizonyított előnye a teherbe esési arány sikeres növelése és a vetélések arányának csökkentése – hangsúlyozta Vereczkey.

– Hazánkban a PGD-A technológia alkalmazása évek óta szakmai viták kereszttüzében állt. Sajnos az eljárást még orvosszakmai körökben is számos félreértés övezte – magyarázta a rendezvényen Czeizel Endre professzor. Hozzátette: az ÁNTSZ 2014. novemberi végzésében egyértelművé tette a módszer alkalmazásának létjogosultságát Magyarországon. Czeizel  szerint az eljárás alkalmazásának etikai vitatottsága sem megalapozott, hiszen a vizsgálat épp annyira tekinthető ,,genetikai szelekciónak\", mint amikor a már létrejött terhesség során az elé a fájdalmas kérdés elé állítják a szülőket, hogy vállalják-e genetikailag sérült magzatuk világrahozatalát.

Magyarország legnagyobb lombikbébi-intézményhálózata, a Kaáli Intézet nem használhatja az említett módszert, ezért az intézet vezetője, dr. Kaáli Géza a múlt héten levelet írt az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak (OTH). – Diszkriminatívnak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy míg a Budapest Főváros Kormányhivatal V. Kerületi Népegészségügyi Intézete szerint a Versys Klinikán a működési engedélyben foglaltak alapján végezhető az embriók genetikai szűrése, addig a Szegedi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete az eljárás kutatási jellegére tekintettel a Kaáli Intézetnek megtiltotta annak végzését – áll a levélben. Az intézetvezető szerint a Versys Klinika évek óta olyan beavatkozást végez, ami az ETT szerint kutatásnak minősül, márpedig kutatási engedélyük nincs, és a kutatás szabályait nem tartják be. Ezért a Kaáli Intézet választ vár arra a kérdésre, mi a magyarázata annak, hogy az ÁNTSZ egy bizonyos egészségügyi szolgáltató működési engedélyébe beleérti a tevékenység végzését, míg a többi szolgáltatónak megtiltja azt.

Az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága szerint a preimplantációs szűrés kizárólag speciális kutatási engedély birtokában végezhető. A Versys azonban a működést engedélyező szervezet nyilvántartásában nem szerepel. A kérdésünkre, hogy sújthatják-e szankciókkal az intézményt, közölték: az egészségügyi szolgáltatók tevékenységét  a működést engedélyező szerv (OTH) jogosult ellenőrizni. Hozzátették: a tárcának az ETT-vel egyezik a véleménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.