Vasárnapi pihenőnap: jövő héten jelenik meg a rendelet

A kormány jelenleg nem lát olyan okot, amely a törvényben foglalt kivételek bővítését indokolja.

MA
2015. 03. 05. 20:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca írásos válasza szerint a kormány jelenleg nem lát olyan okot, amely a kiskereskedelmi szektorbeli vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényben foglalt kivételek bővítését kormányrendeleti szinten indokolja. A kabinet ezért egyelőre olyan rendeletet alkot, amely nem ad lehetőséget a főszabálytól eltérő nyitvatartási szabályok rögzítésére – közölte az NGM.

A parlament tavaly december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így 2015. március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként, így például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.