A kormány Grúziáért lobbizik

Magyarország elkötelezett támogatója Grúzia európai és NATO-integrációs folyamatának – mondta Szijjártó Péter szerdán az MTI-nek.

BuL
2015. 04. 15. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető szerda délelőtt fogadta David Bakradzét, Grúzia európai integrációs ügyekért felelős miniszterét. A tárgyalás után úgy nyilatkozott, Magyarország azt várja a soron következő keleti partnerségi csúcstalálkozótól, hogy világos üzeneteket fogalmaznak meg az EU keleti partnereinek, és világossá teszik, hogy szorosabbra kívánják fűzni az együttműködést. Úgy vélekedett, a szorosabb kapcsolatok a keleti partnerség országaival az unió politikai és gazdasági érdekeit szolgálják. A keleti partnerségi csúcstalálkozón Grúziának biztosítani kellene a lehetőséget a vízummentesség gyorsított bevezetésére – tette hozzá.

Szijjártó Péter Grúzia NATO-integrációját illetően kifejtette: a szövetségnek világos jelzést kellene küldenie Grúziának, hogy értékeli és megbecsüli az ország hozzájárulását a szövetségi műveletekhez, hiszen Grúzia az egyik legnagyobb hozzájárulója e műveleteknek a NATO-n kívüli országok közül. Az ország integrációját ezért mindenképpen fel kell gyorsítani – mutatott rá.

Közölte: a tárgyalás témái között szerepelt az energetika is, Grúzia ugyanis fontos tranzitszerepet tölt be a Kaszpi-tengeri gáz európai importjában, márpedig Magyarországnak és egész Európának az az érdeke, hogy minél több forrásból érkezzen gáz a térségbe. Ez abból a szempontból is lényeges, hogy láthatóan Törökország regionális elosztói szerepbe kerül – fűzte hozzá.

A miniszter a kétoldalú gazdasági együttműködést illetően elmondta: jól látszik, hogy az elmúlt időben tett erőfeszítések eredményre vezettek, tavaly 9,5 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom, az idei évben pedig csak januárban 44 százalékkal, ami azt mutatja, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítésére tett erőfeszítések sikeresek.

A tárcavezető arra is kitért, hogy Magyarország következetesen kiáll Grúzia területi integritása és szuverenitása mellett, és minden felet arra hív fel, hogy tartsa tiszteletben a genfi folyamatot.

Szijjártó Péter közölte: Grúzia megbecsüléssel tekint Magyarországra, amiért folyamatosan támogatja EU- és NATO-integrációs törekvéseit, és a grúz miniszter hazánk további segítségét kérte ebben az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.