Dohány utcai zsinagóga: megszüntették a nyomozást

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda március 27-én bűncselekmény hiányában állította le az ügyet.

MA
2015. 04. 20. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda március 27-én szüntette meg – tudatta az ORFK.

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) akkori ügyvezető igazgatója, Schwezoff Dávid tavaly november 8-án tudatta közleményben, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. Az akkori tájékoztatás szerint a fővárosi Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerének kiszervezett működtetésével a gyanú szerint különösen nagy vagyoni hátrány érte a Budapesti Zsidó Hitközséget.

Korábban a Heti Válasz arról írt, hogy Schwezoff Dávid október 31-ével felbontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a Zsidó Nyári Fesztivált szervező Plaza Szerviz Bt. és a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerét működtető Aviv Travel Kft. tulajdonosával.

Munkaügyi pert indíthat Schwezoff Dávid a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ellen – tudta meg lapunk.

A BZSH januárban visszahívott ügyvezető igazgatója ugyanis – az ügyet közelről ismerő forrásunk szerint – úgy érzi, a hatályos munka törvénykönyvében és a munkaszerződésben foglaltak egyértelmű kötelezettségek, azok közül többnek a teljesítését a munkáltató elmulasztotta. Ezek közt szerepel például, hogy a BZSH nem hajlandó kifizetni Schwezoffnak a szerződése alapján járó 14 millió forintos végkielégítést.

A hetilap idézett egy összefoglalóból, amelyet Schwezoff Dávid október elején juttatott el a BZSH közgyűlési tagjainak a szervezet stratégiai és marketingtervéről. Ebben az ügyvezető igazgató kifejtette: az elmúlt években 230-250 ezer látogatót fogadott a Dohány utcai zsinagóga, és az átlagos bevétel személyenként 1273 forintra jött ki, pedig ennél még a nyugdíjas- és diákbelépő is drágább, nem beszélve a 2500 forintos felnőttjegyről. Vagyis az Aviv Travel Kft. nevű magáncégnek kiszervezett beléptetésből 400-500 millió forintnyi bevételnek kellene származnia, de legfeljebb 300 milliónyi érkezik, azaz „valahol valaki sikkaszt” – írta a Heti Válasz.

A Magyar Nemzet hétfői számában írt arról, hogy – bár a rendőrség egyelőre nem erősítette meg a lapnak –, úgy tudják, megszüntették a nyomozást a zsinagóga beléptetőrendszere ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.