A végletekig kiéleződött a zsidó hitközségi belharc

Azonnali lemondásra szólította fel a Mazsihisz ügyvezetőjét, Kunos Pétert a budapesti vezető Schwezoff Dávid.

MNO
2015. 01. 08. 13:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schwezoff Dávid azt írta: a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerénél vélelmezhetően törvényellenesen eltűnő százmilliók híre eddig is komoly feszültséget keltett. A BZSH vezetője kifejtette: a rendőrség ismeretlen tettesek ellen indított nyomozást, most azonban nyilvánosságra került, hogy Kunos Péter – Frölich Róbert tisztéből azóta menesztett főrabbival és szintén menesztett feleségével együtt – „a rendelkezésükre álló bizonyítékok elhallgatását akarták elérni”.

A BZSH vezetője szerint olyan zártkörű pályáztatást készítettek elő, amelyben a később nyertes pályázó cég még be sem volt jegyezve. „A nagy kapkodásban csak két nappal később lett bejegyezve, mint ahogy Kunos Péter a pályázatot végül titokban kiírta” – tette hozzá. Felidézte: Kunos Péter segítőit – Frölich Róbert rabbit és feleségét, Frölich Katalint – már menesztette a BZSH. „Kunos Pétert – lévén munkáltatója a Mazsihisz – csak felszólítani tudjuk, hogy ha maradt benne a tisztesség csöppnyi szikrája, akkor haladéktalanul mondjon le!” – írta nyílt levelében Schwezoff Dávid.

A BZSH 2014. november 8-án közölte az MTI-vel, hogy Schwezoff Dávid különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést a budapesti Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. Akkor arról tájékoztattak, hogy a rendszer kiszervezett működtetésével különösen nagy vagyoni hátrány érhette a hitközséget.

Schwezoff Dávid hétfőn tájékoztatta az MTI-t arról, hogy felmondott Frölich Róbertnek, a Dohány utcai zsinagóga főrabbijának és feleségének, Frölich Katalinnak a zsinagóga beléptetési rendszerével kapcsolatos tisztességtelen pályáztatás miatt. A tiszta és átlátható gazdálkodás meghirdetett kívánalmaival összeegyeztethetetlen, ha egyesek a befolyásukat tisztességtelen üzleti előnyszerzésre használják fel – fejtette ki.

Erre reagálva Frölich Róbert és Frölich Katalin hétfő este azt közölte: beperlik Schwezoff Dávidot, mert a BZSH világi vezetője jogtalanul szüntette meg jogviszonyukat. Visszautasították, hogy „alaptalanul törvénytelenség elkövetésével” vádolták meg őket. Kunos Péter, a Mazsihisz vezetője keddi közleményében azt írta: minden gyanú alaptalan a Dohány utcai zsinagóga online jegyértékesítői és beléptetési rendszerére kiírt pályázat ügyében.

A Rabbitestület mai ülésén várhatóan érinti a tisztességtelen üzleti magatartás miatt menesztett Frölich Róbert rabbi körül kialakult helyzetet. Tudvalévő, hogy a rabbi és felesége (Kunos Péter Mazsihisz ügyvezető közreműködésével, támogatásával) a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerében mutatkozó több 100 milliós sikkasztás bizonyítékait tartották vissza. Többször is nyomást gyakoroltak, hogy ezek az információk ne juthassanak el a Budapesti Zsidó Hitközség elöljáróságához. Miért is? Mert – hangfelvételek szerint – „elkezdtünk dolgozni egy rendszeren”. Mert minek lebuktatni a rendszert, ha át is lehet venni? Ezt az új rendszert igyekeztek titokban kiépíteni Kunos Péter és a Mazsihisz támogatásával. A titkos pályázatukon tovább is jutott – egyedüliként – az a Kosoa Kft., aki Kunos Péter szerint a legalkalmasabb volt a feladatra. Abban, hogy – amire Kunos Péter és a Frölich házaspár szánta – alkalmas lett volna, biztosak vagyunk. Hisz Kunos Péter titkárnőjének a lakcímére lett bejegyezve a cég. Igaz, 2 nappal később, mint ahogy kiírták a titkos és zártkörű pályázatot, de ilyen kapkodásban, amikor ennyi pénzről van szó, becsúszhatnak apró hibák. Őszintén bízom benne, hogy a Rabbitestület is képes lesz szembenézni a tényekkel és sok más teendője mellett hivatalosan is nyilatkoznak arról: Mentesülhet-e a felelősség alól egy rabbi, ha tisztességtelenül jár el a közösség vagyonával szemben, csak azért mert rabbi? Hivatalos állásfoglalásukat egész közösségünk várja a mai napon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.