Elutasította a Fidesz kampányát sérelmező beadványt az NVB

Arra hivatkoztak, hogy a választási kampányban elhangzó ígéretek a véleménynyilvánítás szabadságába tartoznak.

RZ
2015. 04. 06. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz-KDNP kampánya miatt egy magánszemély nyújtott be kifogást március 27-én. A beadványozó az április 12-ei időközi választáson a Fidesz–KDNP és jelöltjük, Fenyvesi Zoltán kampánytevékenységét sérelmezte, és arra hivatkozott, hogy a kampányban a Fidesz-KDNP kormányzati pozícióját kihasználva vesznek részt, torzítva ezzel a kampányt, és csökkentve más jelöltek és pártok esélyegyenlőségét. Kifogásában a Fidelitas, valamint Fenyvesi Zoltán jelölt közleményére, internetes cikkekre és videókra hivatkozott.

A kifogást az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság március 31-én érdemi vizsgálat nélkül elutasította, mert a kifogástevő nem a sérelmezett kampánytevékenységtől számított három napon belül nyújtotta be a kifogását.

Az elsőfokú határozat ellen a beadványozó fellebbezést nyújtott be az NVB-hez. Az NVB hétfői ülésén egyhangú határozatában az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság határozatát megváltoztatta, a kifogást érdemben elbírálta, majd elutasította.

Az NVB határozatában rögzítette: a Fidelitas, illetve Fenyvesi Zoltán március 23-ai közleményével kapcsolatban, valamint öt internetes cikk és videó kapcsán a beadvány elkésett. Az NVB azonban három, a kifogástevő által hivatkozott cikket érdemben elbírált, mivel azokkal kapcsolatban a jogorvoslatot a határidőn belül nyújtották be.

Az NVB elvégezte a három hivatkozott bizonyíték érdemi vizsgálatát, és megállapította, hogy ezek nem sértik a választási eljárás alapelveit. Az NVB szerint a kifogásban sérelmezett tevékenységek – a Fidesz–KDNP jelölőszervezetek kampánytevékenysége, a kampány során tett választási ígéretei olyan, a véleménynyilvánítás szabadságába tartozó megnyilvánulások, amelyek alkotmányos védelmet élveznek, és amelyek valóságtartalma és megvalósulása semmilyen módon nem bizonyítható, illetve igazolható, ezért vonatkozásukban a jelölő szervezetek jogi felelősségének megállapítása sem lehetséges. Mindezek miatt a kampánytevékenység nem alkalmas a választópolgárok megtévesztésére, a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőséget sem sérti, így az NVB elutasította a kifogást.

A határozat ellen a Kúriához lehet fordulni bírósági felülvizsgálatért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.