Gondokat okozott a nagy szél, munkában a tűzoltók

Az ország nagy részén még szerdán is nagy szél lesz.

MNO
2015. 04. 29. 5:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: szerda reggelig országszerte több mint 60 esethez riasztották a tűzoltókat a viharos szél miatt. Az ország több területén is gondokat okozott a nagy szél, de legtöbbször a Dunántúlon kérték a tűzoltók segítségét. Személyi sérülésről az OKF-hez nem érkezett bejelentés.

Hajdu Márton kiemelte, hogy a leszakadt ágak több helyen akadályozták a közlekedést is. Balatonszárszó és Szántód között felsővezeték-szakadás okozott problémát. Szigetvár és Szentlőrinc között pedig a vasúti sínre dőlt egy fa, így a vonat nem tudott továbbhaladni.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta: Budapesten mintegy 20 helyszínre riasztották a tűzoltókat.

A fővárosban is főként kidőlt fák és többméteres letört ágak okoztak károkat. Az I. kerületi Harkály utcában egy hétméteres fa dőlt rá egy autóra. A XI. kerületi Bártfai utcában szintén autóra dőlt egy fa. A XXII. kerületben a járdára és az úttestre dőlt egy csaknem tízméteres fa. A XI. kerületi Kanizsa utcában egy épületet rongált meg a viharos erősségű szél – ismertette.

A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten van érvényben elsőfokú figyelmeztetés a viharos szél miatt.

Azt írták: a Dunántúl középső és keleti területein, a Duna vonalában, valamint az északkeleti területeken délelőtt még előfordulhatnak helyenként viharos széllökések. A déli, kora délutáni óráktól mérséklődik a légmozgás.

Az előrejelzés szerint szerdán nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, egyre inkább a Dunától keletre valószínű eső, legtovább a keleti, délkeleti határvidéken. A Duna–Tisza közén, valamint a Tisza vonalában a front mögött még szerda késő délután is kialakulnak futó záporok. A legtöbb napsütés a Nyugat-Dunántúlon várható, a legkevesebb a keleti határvidéken és Bács-Kiskun, valamint Csongrád megye déli részén valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13–18 Celsius-fok között valószínű. Késő estére 3–11 fokig hűl le a levegő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.