Illatos úti probléma: Tarlós levelet vett át és a kormányhoz fordul

Tarlós István főpolgármester a kormányhoz fordul a IX. kerületi, Illatos úti környezetszennyezés ügyében.

2015. 04. 29. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén napirend előtt bejelentette: főpolgármesterként a kormányhoz is fordul a probléma miatt, és a lakosságnak a főváros a saját mozgásterében minden támogatást megad. Közölte, felkéri Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettest és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetőit, hogy tartsanak helyszíni szemlét az Illatos úti telepen.

Tarlós István ugyanakkor hangsúlyozta: a Fővárosi Önkormányzatnak jogi felelőssége és feladata nincs az ügyben, így mozgástere sincsen.

Az ülés kezdete előtt Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője Tarlós Istvánnak egy levelet adott át, amelyben kerületi lakók a főpolgármester segítségét kérték. Baranyi Krisztina arról beszélt Tarlós Istvánnak, hogy szerinte lehetősége és felelőssége is van a fővárosnak a helyzet megoldásában.

Tarlós István átvette a levelet és azt mondta: megérti a lakókat, de az igazság az, hogy a fővárosnak jogi lehetősége nincs az ügyben. A jogi lehetőségeket 2007-ben elvették a fővárostól, ugyanis azóta állami felszámoló működik a területen.

Ugyanakkor a főpolgármester hangsúlyozta: mindent megtesz az ügyben, amit lehet.

Tarlós István azt is mondta, a kormány nem közömbös a probléma iránt, és úgy tudja, hogy az Illatos úti környezetszennyezés a szerdai kormányülésen téma lesz.

Horváth Csaba, az MSZP budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés ülését megelőző sajtótájékoztatóján azt mondta, az Illatos úti szennyezés ügyében egy „felelőtlen kormány mellett felelős fővárosra lenne szükség”, amely azonnal megkezdené a kárelhárítást, annak költségeit pedig később „bevasalná” a felelősökön.

A miniszterelnök segítő szándékát fejezte ki szerdán Budapesten újságírók előtt az Illatos úti telephelyen felhalmozott veszélyes hulladék végleges ártalmatlanításával kapcsolatban. „Ha lesz jó hírem, elmegyek az Illatos útra helyszínbejárásra. Igyekszem segíteni” – mondta Orbán Viktor a IX. kerületi Illatos úti környezetszennyezésről.

A kormányfőt egy szoboravatási programja után Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője állította meg, a környezetszennyezésre utaló táblával a kezében. Az ellenzéki politikus arra kérte Orbán Viktort, intézkedjen annak érdekében, hogy a súlyos helyzet minél hamarabb megoldódjon.

Az Illatos úti telephelyen felhalmozott veszélyes hulladék végleges ártalmatlanítására és a szükséges feladatok elvégzésére 1,18 milliárd forintos igényt terjeszt a kormány elé a Földművelésügyi Minisztérium (FM) – tájékoztatott a szaktárca.

 

A Budapesti Vegyiművek telephelyén az évek során felhalmozott veszélyes hulladék környezeti kockázatának megszüntetése érdekében gyors és hatékony állami beavatkozásra van szükség – jelezte közleményében a minisztérium.


A helyzet mielőbbi megnyugtató rendezése érdekében ezzel együtt szükség van arra is, hogy az érintett terület állami felelősségi körbe kerüljön. A kormány ezért megvizsgálja, hogy a felszámolási eljárást milyen módon lehet minél előbb lezárni, szükség esetén törvénymódosítással – hangsúlyozta az FM.


A felszámolási eljárás mielőbbi lezárására azért van szükség, hogy állami felelősségi körbe lehessen vonni a területet, és a kármentesítés is mielőbb megtörténhessen – összegezte közleményében a szaktárca.

Elfogadta az önkormányzat 2019-ig szóló gazdasági programját a közgyűlés. A testület 19 kormánypárti igennel, 7 ellenzéki nem és 2 tartózkodó szavazat ellenében fogadta el a programról szóló előterjesztést.

A Tarlós István főpolgármester és Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés szerint a várhatóan megkezdődő, illetve megvalósuló fejlesztések terén szükségképpen túlsúlyban vannak a közlekedési projektek, mert ezen a területen a legszembeötlőbb a lemaradás.

Mivel egyre kevesebb saját forrás jut a fejlesztésekre, a ciklus legfőbb fejlesztéseinek kereteit a 2015 márciusában elfogadott kormányhatározat teremti meg, amely mintegy 340 milliárd forint új fejlesztés finanszírozási hátterét biztosítja.

A ciklus legfontosabb fejlesztési projektje a 3-as metróvonal rekonstrukciója, illetve a metrókocsik felújítása.

Előbbi uniós forrásból, utóbbi hitelből valósulhat meg. A régóta esedékes fejlesztés a legforgalmasabb metróútvonalon garantálja hosszú időre a megbízható és megfelelő minőségű közösségi közlekedés lehetőségét.

Ötvenötmillió forintos többletforrást biztosítanak a margitszigeti futókör rekonstrukciójához, a futókör rendszeres tisztántartása és a gyalogosok számára alkalmas sétány hiányzó szakaszainak kialakítása érdekében. A Fővárosi Közgyűlés erről szóló döntését 25 képviselő támogatta, egyedüliként Gy. Németh Erzsébet (DK) szavazott nemmel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.