Perel az LMP a diplomata-útlevelek miatt

Kiderülhet, hogy Tarsoly mellett ki utazgathatott.

MNO
2015. 04. 24. 9:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében jogi lépésüket azzal indokolta, hogy a tárca az LMP közérdekű adatigénylésére válaszul azt állította, nem képes listát adni a diplomata-útlevelekről. A bíróságon derül ki, hogy ez a „tragikomikus” válasz a minisztérium vezetőinek alkalmatlanságát bizonyítja, vagy csupán „kétségbeesett, időhúzó védekezésről” van szó – fogalmazott.

Az LMP társelnöke hangsúlyozta, egészen a közelmúltig a bedőlt Quaestor-cégcsoport vezetője is Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől kapott diplomata-útlevéllel járhatta a világot, ezért ideje, hogy kiderüljön, kiknek, milyen indokokkal könnyítette meg a nemzetközi mozgását a külügy a keleti nyitás évei alatt.

Szijjártó Péter március végén beszélt arról, hogy ő hagyta jóvá diplomata-útlevél kiadását Tarsoly Csabának, mert ez könnyítést jelentett az utazásnál az üzletembernek a moszkvai vízumközpont tető alá hozatalát megelőző tárgyalásokon, a dokumentumot azonban március 28-án visszavonta. Több száz ember rendelkezik ilyen útlevéllel Magyarországon – jegyezte meg akkor a miniszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közlése szerint a tárcának semmi takargatnivalója nincs a diplomata-útlevelekkel kapcsolatban, azonban Magyarországon a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a diplomata-útlevéllel rendelkezők teljes listáját nyilvánosságra hozzák. A KKM pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt is tudatta, hogy ha a bíróság más álláspontot fogalmaz meg, azonnal közlik a diplomata-útlevéllel rendelkezők listáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.