Presztízsharc a tapolcai mandátumért

Az Apostoli Magyar Királyság több támogatója is elindul · Hat jelölttel gyakorlatilag lehetetlen volt kapcsolatba lépni.

Markotay Csaba
2015. 04. 11. 3:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz–KDNP, a Jobbik, illetve az MSZP–DK jelöltje között dőlhet el a küzdelem a holnapi időközi országgyűlési választáson Veszprém megye 3. számú választókerületében. A kormánypártoknak a februári veszprémi vereség után fontos lenne a győzelem, bár a kétharmados parlamenti többségük így sem állna helyre. A Jobbik első egyéni mandátumát szerezheti meg, a baloldali ellenzék pedig az újpesti és a veszprémi sikereit folytathatná.

Huszonketten állnak rajthoz, de azoktól a jelöltektől, akik valamely kisebb párt színeiben vagy függetlenként indulnak, aligha várható meglepetés. A Munkáspártot például egy 20 éves egyetemista képviseli, eddig ismeretlen formációként jelenik meg a Földművelők-Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártja, amely a 4. helyre tör, és három év múlva már kormányváltást akar. Ismét rajthoz áll az Összefogás Párt elnöke, Szepessy Zsolt, illetve vannak olyan független jelöltek, aki azért indultak, mert abban bíztak, hogy öt perc bemutatkozási lehetőséget kapnak a köztévében.

Közülük a legismertebb Borbély József, aki az Apostoli Magyar Királyság kormányzójának nevezi magát, célja pedig a királyság visszaállítása. Hat jelölttel nem sikerült kapcsolatba lépni, többekhez a helyi választási iroda sem tudott elérhetőséget adni. Veszprém megye 3. választókerületében azért kell időközi országgyűlési választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A voksolás hatvan település választópolgárait érinti.

Építkezünk, és én vagyok a párt ismert arca – röviden ezzel magyarázta Szepessy Zsolt, hogy miért indul a vasárnapi tapolcai választáson is. Kifejtette: hiú reményt nem táplál az eredménnyel kapcsolatban, arra ugyanis aligha van esély, hogy mondjuk egy független jelölt önállóan megnyerje a körzetet. Utalva a februári veszprémi időközi választásra, kifejtette: őt a baloldali pártok nem támogatnák, és nem is fogadná el a támogatásukat, ez az indulás tehát most az ő esetében a pártépítésről szól, valós tétje nincs. Szepessy Zsolt arról is beszélt, hogy már több mint tízéves a párt, és furcsa, amikor a kampányban egyesek a kamupárt jelzőt próbálják emlegetni velük kapcsolatban. Mint mondta, az Összefogás Párt sok ügy mellett kiáll, részt vesz a politikában, népszavazási kezdeményezéseik is vannak. Az emberekkel beszélgetve pedig azt tapasztalják, hogy sokan kiábrándulnak a politikából. Elmondta: arra készül, hogy 2018-ban mind a 106 egyéni körzetben lesz jelöltjük.

A realitásokat figyelembe véve nagy meglepetés és persze öröm lenne a győzelem, de az egy százalék feletti eredmény elérését már „haladásként” értékelné Filemon Kristóf. A Munkáspárt jelöltje nem járatlan a politikai életben, korábban Turi Kristóf néven indult Jászberényben a parlamenti választáson, illetve Szolnokon a helyhatósági voksoláson. Ugyan nem tapolcai, de állítása szerint jól ismeri a régiót, a helyiektől pedig könnyedén összegyűjtötte az ajánlásokat: alig négy nap alatt a szükségesnél többet, 800-at sikerült. Fontosnak nevezte, hogy megválasztása esetén a választókerület településeinek önkormányzataival is jó legyen az együttműködés, és ne az emberek feje felett döntsenek az őket érintő kérdésekről.

Felkérésre vállalta az indulást a hét végi tapolcai választáson – mondta Horváth Magdolna. Mint fogalmazott, a pártban sokan még mindig aktívan dolgoznak, van egy törzscsapat, és azt remélik, hogy ki lehet hozni a jelenleginél többet is a pártból. Mivel MIÉP-tag, vállalta az indulást olyan tapolcaiként, akinek már a nagyszülei is ott éltek. Jelenleg vállalkozó, és bár egyetért sok intézkedéssel, például azzal, hogy erősíteni kell a középréteget, azt nem tartja jónak, hogy egyesek minden lehetőséget megkapnak a munkájukhoz és a boldogulásukhoz, másoknak meg szinte semmi nem jut.

Egy ambiciózus pártnak minden választáson meg kell mérkőznie. A többi között ezzel magyarázta a Zöldek Pártjának elnöke, Ács László, hogy rajthoz állnak a Veszprém megyei 3. számú választókerületben. Mint elmondta, nincs helyi kötődése, Budapesten él, és tisztában van azzal, hogy ez a választás a három nagy párt csatája lesz, ami mellett nekik csak statisztaszerep jut, de ez jó lehetőség a párt népszerűsítésére. Arról is beszélt, hogy egy országgyűlési képviselőnek az országos politikával kell foglalkoznia, a helyieket a konkrét ügyekben, a fogadóórákon előadott problémák megoldásában kell elsősorban segíteni.

Kormányváltást, rendszerváltást akar, és „az igazság oldalán” áll az FGRP. A nemrég szerveződött párt elnöke, Blazovich Tímea azt mondta: noha a megalakulásuk csak tavaly szilveszterkor vált jogerőssé, máris 15 ezer szimpatizánsuk van. Elmondta, eredetileg nem akart indulni az időközi választáson, és nem is Veszprém megyében él, de olyan sokan támogatják a pártot, hogy mégis megméreti magát. Az utóbbi egy hónapot a helyiekkel töltötte, sokakkal beszélt, plakátokat ragasztott, és azt tapasztalta, hogy rengetegen állnak az új párt mellett, és sok ember szidja a kormánypártokat, a Jobbikot, illetve az LMP-t, de a szocialistákat sem szeretik. Hozzátette, az LMP-t megelőzve a 4. hely megszerzésével elégedett lenne, három év múlva pedig kormányváltást akar. Arról is beszélt, hogy több külföldi párt együttműködést szeretne velük, például Varsóból érkezett már megkeresés.

A tapolcai választás eldöntheti az ország sorsát – állította Borbély József, aki 2009-ben az Apostoli Magyar Királyság kormányzójának nevezte ki magát. Mint mondta, ha nyer vasárnap, az azt jelenti, hogy az emberek a királyságra, illetve a kormányzóságra szavaznak, ami gyökeres változásokat hoz. Borbély József azért indult a választáson, mert arra számított, hogy a veszprémi időközi voksoláshoz hasonlóan öt perc bemutatkozási lehetőséget kap a köztévében. Így két társával, két másik jelölttel együtt, akik az ő kampányát segítik, összesen 15 perchez jutottak volna. Ez a tévés lehetőség azonban elmaradt. Elmondta, hogy fejenként 800 támogatói ajánlást gyűjtöttek össze. Hozzátette: a tavalyi választásokon történt ívhamisításokat felderítették, és ennek a tényét szerették volna az induláskor nyilvánosságra hozni. Azt gyanítja egyébként, hogy most is sokan csaltak az ajánlásokkal, és az ívek csaknem kétharmada egyszerű másolat.

Szóba került a visszalépés lehetősége – ismerte el Ladányi György, aki Borbély József kampányát segíti. Beszámolt arról, hogy korábban több képviselőjelölt is megkereste őket, hogy az esetleges együttműködésről egyeztessenek, mondván, az legyen képviselő, akinek a legjobb az érdekérvényesítő képessége. Arról is beszélt, hogy a veszprémi voksolás előtt még élénk figyelem övezte a független jelölteket, de a mostani voksolásra ez már nem igaz.

Nem kampányol Borbély József ellen – fogalmazott érdeklődésünkre Törökné Juhász Ilona. Beszámolt arról, hogy eredetileg is Borbély József indulását, illetve sajtóbeli megjelenését akarta támogatni, és bár ez részben okafogyottá vált, mivel azonos nézeteket vallanak, együtt kampányolnak. Törökné Juhász Ilona egyébként Kecskeméten él, és korábban például adósmentéssel foglalkozott. Kifejtette, hogy Magyarországon valójában királyság van, illetve szerinte a rendszerváltás óta eltelt 25 évben nem történt semmi, nem fejlődött az ország.

Nem politikus, hanem népi képviselő akar lenni Fecser János Gyula, aki gépészmérnök végzettségű, és született tapolcaiként indul. Érdeklődésünkre kifejtette, hogy életében most először áll rajthoz választáson. Mint mondta, elkeseredett azon, ami az elmúlt 25 évben „a nemzetünkkel” történt. Privatizáció, a földek elidegenítése – sorolta a problémákat. Fecser János Gyula egységet, átláthatóságot, önzetlenséget, számonkérhetőséget és megújulást szeretne, s mint mondta, neki hatvanon túl már mindene megvan, a vagyon nem érdekli, ezért akar valóban az emberekért dolgozni.

A civilben fogorvos Köröskényi Kálmán már több mint 30 éve, 1981 óta él Tapolcán. Az utóbbi három évből kettőt kórházakban töltött, az ottani tapasztalatokat is szeretné megosztani az emberekkel, illetve a problémákra, hibákra is fel akarja hívni a figyelmüket. Az indulásában szerepet játszott emellett, hogy eredetileg úgy tudta, Dobó Zoltán jobbikos polgármester is elindul a mandátumért, és ezzel cserbenhagyja a helyieket, de ez végül nem történt meg. Mivel helyben jól ismerik, viszonylag rövid idő, öt nap alatt sikerült több mint ezer támogató ajánlást gyűjtenie. Arra a kérdésre, hogy vannak-e olyan indulók vagy pártok, amelyekkel összefogna, azt válaszolta: Fidesz-szimpatizáns volt, és a fideszes induló Fenyvesi Zoltán a legszimpatikusabb számára a jelöltek közül.

A tavalyi választás a pártokról szólt, ott az egyéni indulóknak nem lett volna esélye. A vasárnapi időközi voksoláson azonban más a helyzet, ráadásul a közvélemény-kutatók rendre csak a pártokat mérik, a függetlenekre nem kérdeznek rá. Többek között ezekkel magyarázta Czigler László, hogy miért lenne csakis a győzelemmel elégedett a voksoláson. Elmondta, hogy már a nagyszülei is ajkaiak voltak, tehát „otthon van” a körzetben. Kutatóbiológusként 20 éve foglalkozik többek közt a Balaton vízminőségével, amely szerinte nem olyan jó, mint azt sokan állítják. Felvetne az ökológiával, árvizekkel, aszállyal kapcsolatos kérdéseket, Veszprém megyében pedig a környezetvédelemmel kapcsolatos ipart telepítene, amely akár 8-10 ezer embernek adhatna munkahelyet. Czigler László foglalkozna a több száz évig működő ártéri, úgynevezett fokgazdálkodás korszerű visszaállításával, amelynek segítségével mérsékelni lehetne az évente sokmilliárdos kárt okozó ár- és belvizeket, az aszályt és a szikesedést. Emellett a turizmus fejlődése érdekében felújítaná és bővítené a térség közlekedési infrastruktúráját. Mint mondta, őt nem köti a pártfegyelem, függetlenként önállóan kezdeményezhet javaslatokat, és állhat bármely jó ügy mellé.

A visszahívhatóság lehetőségét ajánlja fel a választóknak a függetlenként induló Galyas István. Érdeklődésünkre elmondta, ez azt jelenti, hogy ha megválasztása után irodájába tízezernél több olyan boríték érkezik a szavazókörzetben élőktől, amelyben elégedetlenségüket fejezik ki a munkájával kapcsolatban, akkor lemond a mandátumáról. Arról is beszélt a jelölt, aki egyébként tavaly a fővárosban is indult a főpolgármester-választáson, hogy ma Magyarországon a pártok nem képviselik az emberek érdekeit, nem jutnak el a kisemberekhez, ezért van szükség a függetlenekre, vagyis az emberközpontú képviseletre. A választókerületben élőktől egyébként több mint kétezer ajánlást gyűjtött, és azt tapasztalta, hogy szeretik és támogatják a független képviselőjelölteket.

Hat független jelölt lapunk számára elérhetetlen volt. Közülük öten (Turcsán Mihály, Antal Tamás, Csányi Gyula Sándor, Busi Erika, Sinkáné Vati Júlia) nem járultak hozzá ahhoz, hogy a helyi választási iroda vezetője, azaz a tapolcai jegyző megadja elérhetőségüket a sajtó számára, ami egy képviselőjelölt esetében legalábbis furcsa. Volt olyan független jelölt is, Daróczi Sándor Józsefné, akivel ugyan tudtunk beszélni, de fejfájásra hivatkozva később visszahívást kért, ám többé nem lehetett elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.