Tárki: stabil a kormámypártok előnye

Az intézet kutatása szerint alig változott a pártok szavazótábora a teljes népesség körében.

2015. 04. 29. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutató szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az április 16. és 23. között elvégzett reprezentatív felmérés eredménye szerint a kormánypártok szavazótábora a januári 24 százalék után, áprilisban 23 százalék volt, a pártválasztók körben 41-ről 38 százalékra csökkent.

A második legerősebb párt továbbra is a Jobbik, amelynek tábora a teljes népességen belül 12 százalékról 14 százalékra, a pártválasztók körében pedig 21-ről 24 százalékra nőtt január és április között. Ugyanekkor az MSZP támogatottsága szinte változatlan maradt: a teljes népesség körében 11 után 10 százalékon állnak, míg a pártválasztók között 19-ről 17 százalékra változott szimpatizánsaik aránya.

A Demokratikus Koalíció a teljes népességen belül januárban 6 százalékot, áprilisban 5 százalékot kapott, a pártválasztók körében 10 százalék után 9 százalékon áll. Az LMP mindkét hónapban 3 százalékos a teljes népesség és 5 százalékos a pártválasztók körében, míg az Együtt valamint a PM egyaránt 1-1 százalékot vonz mindkét választói csoportban.

A teljes választókorú népesség 40 százaléka nem tud vagy nem akar pártszimpátiával kapcsolatban válaszolni.
A kutatásban kitértek arra is, hogy a parlamenti választást követő első felméréshez, vagyis 2014 májusához képest jelentős változások zajlottak le mind a kormánypártok és az ellenzék viszonylatában, mind pedig az ellenzéken belül. A Fidesz–KDNP tábora körülbelül harmadával csökkent, miközben 28 százalékról 34 százalékra nőtt az ellenzéki pártok együttes támogatottsága, ezen belül a Jobbik és a DK erősödött.

Mint arról beszámoltunk, az Ipsos április közepén végzett közvélemény-kutatásának eredményéből is az derült ki, hogy nem történt számottevő változás a pártok támogatottságában az elmúlt egy hónapban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.