Több ezer tonna mérgező hulladékot hagyott hátra egy budapesti cég

A bontást végző cég ügyvezetője ellen vádat emelt a Hatvani Járási Ügyészség.

2015. 04. 30. 11:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 31 éves vezető ellen a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emeltek vádat – tájékoztatott a Heves Megyei Főügyészség csütörtökön. A budapesti kft. 2011 szeptemberében vásárolta meg a felszámolás alatt álló zagyvaszántói azbesztcementgyárat. A vádlott tudta, hogy a telepen veszélyes hulladék található, és azt is, hogy az üzemben korábban azbesztet dolgoztak fel, valamint a terület bejárásakor látta a pakuratároló medencét, amelyben nagy mennyiségű olajszármazék volt – olvasható az ügyészségi közleményben.

Hozzátették: egy 2012-es környezeti állapotvizsgálat is megerősítette, hogy az ingatlanon azbesztpala-lerakat van, és az ott tárolt gázolaj potenciális környezeti veszélyforrást jelent.

Azt írták, mindezek ellenére a vádlott által vezetett kft. úgy kezdte el a gyár bontását, hogy „minden tekintetben figyelmen kívül hagyták az építésügyi hatóság határozatában, illetve a környezetvédelmi hatóság állásfoglalásában előírt rendelkezéseket”. Csaknem 19 ezer köbméter hulladékot hagytak kezeletlenül a területen, a pakuratárolóban lévő anyagot pedig annak ártalmatlanítása nélkül ismeretlen helyre szállíttatták.

A Hatvani Járási Ügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, és határozott időre tiltsa el a gazdasági társaságok vezetésétől.

A Heves Megyei Főügyészség megállapította, hogy az illetékes közigazgatási hatóság – jelentős összegű költségeket megelőlegezve – már intézkedett a hulladék szabályszerű kezeléséről és elszállíttatásáról, a vádlott által vezetett kft.-vel szemben pedig 8,7 millió forint környezetvédelmi bírságot szabott ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.