A hét elején a pótfelvételi is megkezdődött

A második körben már nincs központi eljárás, mindenkinek személyesen kell jelentkeznie a kiszemelt iskolában.

Csókás Adrienn
2015. 05. 08. 2:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a nyolcadikosok 97 százaléka bejutott valahová az április végén zárult középiskolai felvételi eljárásban, ezrével maradtak betöltetlen helyek országszerte a gimnáziumokban és szakképző intézményekben – derül ki az Oktatási Hivatal (OH) adataiból. Országszerte több száz iskolában próbálkozhatnak az első körben sikertelenül járó vagy magukat időközben meggondoló fiatalok a hétfőn kezdődött pótfelvételi eljárásban: az április 22-i állapotot tükröző lista szerint csak Budapesten 170 iskolában maradt üres hely, de minden megyében bőven van szabad kapacitás. Bács-Kiskun megyében például 45, Vas megyében mintegy 30, Nógrádban pedig csaknem 20 iskolában lehet még próbálkozni.

Várhatóan decemberben – a téli szünetben – költözhet új helyére, a főváros VI. kerületébe a Raoul Wallenberg szakközépiskola – jelentette be tegnap Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár. Elmondta: a kormány azt javasolja, hogy az iskola a VIII. kerületi Ludovika térről a korábbi Kvassay Jenő Műszaki Szakközépiskola épületébe költözzön, a VI. kerületi Rippl-Rónai utcába. Az átszervezés lebonyolítása a nemzetgazdasági miniszter illetékessége lesz majd. Korábban megírtuk, az eredeti terv szerint az iskolát feldarabolták volna, a gyerekeket hat különböző fővárosi iskolába szórták volna szét, de a tiltakozások nyomán meggondolta magát a fenntartó. Közben úgy tűnik, megoldódik a korábban ugyancsak bezárásra ítélt XV. kerületi Neptun Általános Iskola tanulóinak sorsa is. László Tamás, a kerület fideszes országgyűlési képviselője lapunkat tegnap úgy tájékoztatta: a mindössze 34 százalékos kihasználtságú iskola diákjait a Kontyfa utcai iskolába helyezik át, egyben tartva az osztályközösségeket. A tervek szerint a pedagógusok is diákjaikkal mehetnek. Hozzátette: a Kontyfa utcai iskolát az előző ciklusban 300 millió forintért újították fel, és idén nyáron további 50-60 milliós fejlesztés várható, így a neptunos gyerekek a jelenleginél jobb körülmények közé kerülnek.

Az OH felhívta lapunk figyelmét: a pótfelvételit már egyénileg kell intézni, vagyis közvetlenül fel kell venni a kapcsolatot a kiszemelt iskolával, ugyanakkor nagy segítséget jelenthet a szülőknek a hivatal listája, amely részletesen bemutatja, hogy mely intézmények milyen tagozatán pontosan hány szabad hely van, és feltüntetik a felvételi követelményeket is. Arról azonban, hogy az üres férőhelyeket az adott iskola betölti-e vagy sem, csak az intézmény tud felvilágosítással szolgálni, ezért célszerű a tájékozódás után mindenképp személyesen érdeklődni a részletekről – jegyezték meg.

A kötelező rendkívüli felvételi eljárás május 15-ig tart, de az iskoláknak lehetőségük van arra, hogy augusztus 31-ig további rendkívüli felvételi időszakot is kiírjanak, ha akarnak.

Fontos, hogy míg a felsőoktatási felvételin nem jelentkezhet második körben, aki már elsőre sikerrel járt, a középfokún nincs ilyen kitétel, vagyis annak a 28 ezer tanulónak is érdemes próbálkoznia a pótfelvételin, aki bejutott ugyan valahová, de nem a leginkább vágyott helyre.

A rendes eljárásban egyébként 95 ezer jelentkező közül 88 ezren jártak sikerrel, de csak 67 ezren kerültek be az első helyen megjelölt intézménybe.

Az angol nyelvi írásbelikkel folytatódott tegnap a középiskolákban az érettségi, ezt a vizsgát 115 ezer maturáló közül mintegy 65 ezren választották. A diákok 15 százaléka, csaknem tízezer fiatal az emelt szintű tesztet írta meg. A középszintű feladatsorban szerepelt többek közt egy űrhajósról szóló, illetve egy, a matematikai érzékről szóló szöveg, de a vizsgázóknak hivatalos és baráti levelet is írniuk kellett. A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint a vizsga mindkét szinten négy elkülönülő részből – szövegértés, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése és íráskészség – állt, de középszinten három, emelt szinten négy órát kaptak a diákok a feladatok megoldására. A levélíráshoz a tanulók használhattak szótárt, ám a többi vizsgarésznél nem engedélyeztek segédeszközt. A középszintű vizsga nagyjából alapfokú (B1-es szintű), az emelt szintű pedig középfokú (B2-es szintű) nyelvvizsga szintjének felel meg. Ma a német nyelvi vizsgákkal folytatódik az érettségi.

A jelentkezési adatokból egyébként kiderül az is, hogy évről évre népszerűbbek a speciális gimnáziumok: 2010 óta több mint harmadával nőtt a hat- és nyolcosztályos gimnáziumba felvételizők száma. Két-három százalékkal nőtt a sima gimnáziumba és szakközépbe jelentkező tanulók száma is az idén, szakiskolába ugyanakkor egyre kevesebben akarnak menni.

A kormány úgy javítana az iskolatípus népszerűségén, hogy 2016-tól az érettségi megszerzését is lehetővé teszi a szakképző intézményekben. Sokan vannak ugyanakkor azok is, akik meg sem próbálnak belevágni a középiskolai tanulmányokba: a diákok 11,2 százaléka úgy kerül ki az iskolarendszerből, hogy csak nyolc osztályt végzett, vagy még annyit sem.

Fontos, hogy a tanköteles korú – vagyis 16 éves kort még be nem töltött – gyerekeknek akkor is folytatniuk kell tanulmányaikat, ha első körben sehová nem vették fel őket, vagyis nekik mindenképp választaniuk kell iskolát a pótfelvételi során. A szeptemberben kezdődő 2015/16-os tanévre öszszesen 1051 középfokú iskola hirdetett képzést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.