A kormánynak van lehetősége csillapítani az energiaital-lázat

Nemzetközi példák alapján a fiatalok körében tiltható a magas koffeintartalmú italok vásárlása.

RZ
2015. 05. 14. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismert, a magyar kormány az energiaitalok forgalmazásának korlátozására készül a fiatal fogyasztók magas aránya miatt. Hazánkban ma a 10-18 éves korosztály 78 százaléka iszik energiaitalt, 58 százalékuk ráadásul alkohollal keverve. A Heti Válasznak nyilatkozó szakértő, Maurovich-Horvat Pál szerint ez különösen veszélyes, mivel a koffeintartalmú termék miatt kevésbé lehet érezni az alkohol hatását, de hamarabb kiürül a szervezetből, így a részegség löketszerűen állhat be. Ráadásul alkohollal együtt, pláne táncolás mellett komolyan fenyeget a kiszáradás veszélye is.

Hazánkban 2011 óta monitorozzák az energiaitalok hatását, és 233 egészségügyi beavatkozást igénylő esetet regisztráltak, a páciensek háromnegyede 18 év alatti volt. A reklámkampányok segítségével egyre lejjebb tolják a fogyasztók átlagéletkorát, noha az energiaitalok különösen a fiatalokra lehetnek veszélyesek, a felnőttekre kevésbé.

Utánanéztünk, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet vizsgálata szerint a 10-14 éves gyermekek ötöde energiaitalt reggelizik már itthon is. Szerintük ez is magyarázatul szolgálhat arra, hogy miért nem alszanak eleget, miért romlik hosszú távon az iskolai teljesítményük, miért válnak agresszívvé és kezelhetetlenné a gyerekek és a fiatalok. Az energiaital magas cukortartalma elhízást okozhat, a taurin alkohollal keverve mérgező vegyületeket alkothat. Ráadásul egyre több a piacon az alkoholtartalmú energiaital, ami életveszélyes kombináció is lehet, mivel irreális helyzetértékelést eredményez, fokozza a kockázatvállaló magatartást.

A Heti Válasz cikkében visszaidéz egy évekkel ezelőtt történt esetet, amikor egy 18 éves ír kosárlabdázó négy doboz energiaitalt ivott meg meccs után és meghalt, az esetből hatalmas botrány keveredett. Franciaország ennek hatására betiltotta a Red Bull forgalmazását, azonban az Európai Bizottság rákényszerítette őket, hogy visszavonják a döntést.

Litvánia ugyanakkor a 18 éven aluliak körében tiltotta be az energiaitalokat, és Svédország is korlátozó lépéseket tett, ezek azonban nem ütköztek ellenállásba, mivel csak a fiatalokat tiltották el tőle. Az európai élelmiszerügyi hatóság szerint ugyanis napi 400 mg-ig a koffein fogyasztása nem káros az egészséges felnőtteknél. Magyarország számára tehát – ha a kormány valóban változtatni akar a helyzeten – elsősorban a litván út tűnik követhetőnek.

A lap arra is emlékeztet, hogy az energiaitalt gyártók gazdasági ereje óriási, évente több milliárd dobozt adnak el, ráadásul a gazdasági válság sem akasztotta meg növekedésüket: 2008 és 2012 között 60 százalékkal nőtt a forgalom. Figyelemreméltó, hogy csak 2006-ban ötszáz új márkát jegyeztek be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.