Gripenek „csaptak le” a Dunántúlon

Az újmajori gyakorlótér Romvárosában gyakorlatoztak magyar, horvát és amerikai katonák. Gripenek is cikáztak, sőt szimuláltan tüzeltek is.

Zord Gábor László
2015. 05. 28. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön elöljáróik előtt adtak számot az elsajátított tudásról a katonák a Tapolcához közeli újmajori gyakorlótér úgynevezett Romvárosában. A beton elemekből felépített, néhány épületből álló „település” a Magyar Honvédség városi hadviselésre történő felkészítésének fő helyszíne. A forgatókönyv egy Khargia nevű fiktív országban játszódott, ahol a különleges erők feladata a felderítés és „közvetlen műveletek” végrehajtása a helyi „ellenállási hálózat felszámolása érdekében”.

A demonstráció két részből állt. Az elsőben egy különleges műveleti csoport hajtott végre rejtekhely-felszámolást úgy, hogy közben a szolnoki 88. könnyű vegyes zászlóalj katonái támogatták őket. Az együttműködésnek nagy a jelentősége, ugyanis mint arról a Magyar Nemzetben korábban beszámoltunk, a távlati tervek szerint egy alakulatba vonják össze az ilyen feladatú erőket, létrehozva egy „különleges műveleti képességű” ezredet. A második mozzanatban a gyakorlaton részt vevő, az olaszországi Vicenzából érkezett amerikai ejtőernyős század kutató-átvizsgáló akcióját támogatták a magyar és horvát különlegesek.

A szárazföldi alakulatok munkáját a honvédség repülőeszközei támogatták. A múlt heti csehországi balesetet követően a kecskeméti gripenes közösség ismét bizonyította, hogy számukra nem állt meg az élet. Egy gépük 47 percen keresztül nyújtott közeli légi támogatást a Romvárosban harcolóknak. Ez abból áll, hogy a gép egy közeli légtérben – nagyjából a Tapolcai-medence felett – körözve várakozik, amíg a földi csapatokkal együtt tartózkodó előretolt repülésirányító megjelöli számára a megsemmisítendő célpontokat. Ekkor a vadászbombázó rácsap a céljára és használja (Újdörögdön persze csak szimuláltan) a fegyvereit. A magyar Gripenek fegyverzete ebben a feladatban egyelőre lényegében gépágyúra korlátozódik.

A katonákat – mint a hasonló csapatokat általában – ezúttal is helikopterek juttatták a célterületre. Bár a helikoptertender ügyében eddig nem született döntés, az orosz helikoptergyártóval korábban kötött szerződésnek köszönhetően volt mivel végrehajtani a feladatot. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a ma látott 701-es és 704-es oldalszámú Mi–17-esek csak azért állhatnak csatasorban, mert 2008–2009-ben ipari nagyjavítást végeztek rajtuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.