Damu Roland háromszor adná vissza

A színész kiáll a bántalmazott nők mellett.

Munkatársunktól
2015. 06. 22. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Damut volt élettársa, Palácsik Tímea (ő jelenleg Andy Vajna felesége) bántalmazása miatt jogerősen négy és fél év börtönre ítélték, és öt évre eltiltották a közügyektől. A színészt még 2010-ben vette őrizetbe a rendőrség erőszakos közösülés gyanúja miatt. Damu Roland nemrég jött ki a rácsok mögül, nemrég felesége, Damu Edina neve alatt jelent meg  a férfi életéről szóló kötet. A könyv megjelentetésén megdöbbentek az emberi jogi szervezetek. Nyirati András, a pécsi Az Emberség Erejével Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint az erőszakra nincs mentség, Magyarországon ma minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a partnere, ez félmillió bántalmazott nőt jelent. Mint fogalmazott, a könyvkiadó és a dedikálásnak helyet adó cég figyelmét szeretnék felhívni, hogy a társadalmi felelősségvállalás alapú vállalati gondolkodás hosszú távon nagyobb hasznot hajthat számukra, mint az eseményhez kapcsolódó bevétel.

A pécsi nőjogi szervezet, a Nő az Esély Egyesület egyik vezetője, Gyenese Andrea szintén felháborodásának adott hangot. Szerinte megdöbbentő az, hogy ki lehet adni egy ilyen könyvet. – Egy sokkal tudatosabb és a nők jogaira érzékenyebb társadalomban nem biztos, hogy ez működne – vélekedett. A dedikálást az Alexandra Könyváruházban tartották. A pécsi helyszín azért is pikáns, mert a szintén a Matyi Dezsőhöz köthető pécsi labdarúgócsapat korábban kampányt hirdetett a nők elleni erőszak miatt. Ezért is szerettük volna megtudni az Alexandra kiadó álláspontját, ám lapzártánkig nem reagáltak megkeresésünkre. A szombati eseményen Damu szerint nagyjából ötszáz könyv fogyott. Bár a boltban nem volt tömeg, de munkatársunk is láthatta, hogy több nő is kért autogramot az elítélt színésztől. – Kiállok a bántalmazott nők jogaiért, a családon belüli erőszak szörnyűséges dolog. Engem viszont ártatlanul, Palácsik Tímea vallomása alapján ítéltek el. Nem követtem el nemi erőszakot – mondta, hozzátéve, a könyvből az is kiderül, hogy valójában miért került börtönbe.

A színész szerint naponta 20-30 nő megy oda hozzá az utcán, és sokan elmesélték neki a Facebookon azt is, hogy erőszak áldozatai lettek, és milyen brutális bántalmazásban volt részük. – Tisztelem a női nemet, de már előfordult, hogy megütöttem nőt. Nekem támadtak, és védekeznem kellett. Úgy vélem, a férfinak tisztelnie kell a nőt, a nőnek pedig a férfit. De ha egy nő elveszti női mivoltát és férfiként viselkedik, akkor nem tehetek mást, mint férfiként kezelem. De nem fogok megütni nőt a jövőben – mondta, majd visszakérdezett: mit tenne valaki, ha egy nő pálinkásüveggel támadná meg? Palácsik Tímea ugyanis – elmondása szerint – őt bukósisakkal verte meg, kocsikulcsot fúrt a hátába. – Nem vagyok és nem voltam bűnöző. Be fogom bizonyítani az igazságot. A mostani könyvem csak az első csapás volt. Ludas Matyi is háromszor adja vissza – hangsúlyozta Damu Roland.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.