Egy évig nem repülhet a Gripen pilótája

Kádár Sándor hétfőn haza is mehet, de két évig is eltarthat, amíg teljesen felépül.

MTI
2015. 06. 14. 18:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csókay András azt mondta: a pilóta két ágyékcsigolyája megroppant, de már jó állapotban van. A pilótának a következő időszakban egy műanyag mellényt kell viselnie – jegyezte meg a főorvos, kifejtve: az ilyen törések átépülése három hónap alatt 60-70 százalékosan megy végbe, egy év alatt 90 százalékosan, másfél-két év alatt teljesen meggyógyulhat a beteg. Csókay András szerint nincs akadálya, hogy Kádár Sándor egy év múlva újra repüljön.

A Magyar Honvédség JAS–39 Gripen típusú vadászrepülőgépének pilótája szerda délelőtt Kecskeméten kiképzési repülésre szállt fel. Nem sokkal később „deklarált vészhelyzetet” jelentett, mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját, amely így félállásban maradt.

A pilóta és a földi személyzet svéd szakemberek bevonásával minden körülményt és tapasztalatot mérlegelt, és még a levegőben megkísérelte elhárítani a műszaki hibát. Mivel ez több mint egy órán át sem sikerült, a pilóta úgy döntött, hogy az üzemanyag kifogyásáig a levegőben tartja a gépet, majd úgynevezett hasraszállást hajt végre a kecskeméti kifutópályán. Mivel a manőver során a gép kitört balra a betonon, a pilóta a protokollnak megfelelően katapultált. Az előzetes vizsgálatok szerint a vadászgép javítható.

Csütörtökön az M1 csatornán a Magyar Repülő Szövetség repülőbiztonsági szakértője közölte: a Gripen pilótája helyesen döntött, amikor kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált. Siklósi Zoltán volt vadászpilóta kiemelte: a kényszerleszállás végső szakaszában a pilóta már életveszélyben volt, nagyon rövid idő alatt kellett cselekednie.

A Napi Gazdaság szombati számában megjelent interjúban a honvédelmi miniszter azt mondta: a Gripen meghibásodása alapján „arra lehet következtetni, hogy valamilyen szoftverhiba okozta a bajt”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.