Erdőirtás kismértékben

Csipak-per: a vádlott szerint a természetvédelmi terület egy része ép maradt.

2015. 06. 06. 6:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnapi tárgyaláson előbb a védelem által megbízott magánszakértőt hallgatták meg. V. Csaba arra hívta fel a bíróság figyelmét, hogy az idén februárban végzett helyszíni vizsgálatot, de a „természet ciklikussága” miatt teljes értékű eredményt nem kapott. – Az országos védettségű, s az uniós „Natura 2000” kiemelt kategóriájába sorolt terület a Budai-hegység egyik legszebb részén található erdőségnek egy kis része, annak is a legszéle szűnt meg – hangsúlyozta az erdőmérnök.

A bíróság által kirendelt igazságügyi szakértőt viszont még meghallgatása előtt ki akarták záratni a védők. Szerintük összeférhetetlen, hogy a feljelentést a Duna-Ipoly Nemzeti Park tette, a szakértő pedig az ország másik területén, de ugyancsak nemzeti parknál dolgozik. A bíróság elutasította az indítványt. H. Jenő pedig fenntartotta írásos szakvéleményét, amely szerint a Csipak-villánál jelentős természetkárosítás történt. A vádlottak és védőik kifogásolták, hogy a szakértő nem tartott terepszemlét, a kerítés mellől szemlélte csak az ingatlant, és így hasonlította össze a korábbi légi felvételekkel. – Ha mindenki csak 100 négyzetméternyi természetvédelmi területet pusztít el Budán, húsz év alatt megszűnik az erdő – szögezte le H. Jenő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.