Erről fog szólni az Országgyűlés következő két hete

Hétfőn ezúttal is ötnapos ülésezéssel kezdi kéthetes munkarendjét a parlament.

2015. 06. 07. 11:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ház ülése hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a napirend elfogadása követ. A házelnök javaslata alapján a képviselők ezúttal is két órát interpellálhatnak, majd egy órában azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormánynak. Az első ülésnap végén tizenkét, másnap elfogadni tervezett előterjesztés bizottsági jelentéseit tárgyalhatják.

A parlament kedden a napirend előtti felszólalások után tartja a szavazásokat. A képviselők ekkor fogadhatják el az idei költségvetés módosítását, az erről szóló zárószavazást a Ház előző üléséről halasztották a mostanira. Varga Mihály javaslata a költségvetési hiányt 15 milliárd forinttal emeli. Az előterjesztésben foglalt változtatások teremthetnek fedezetet Magyarország kurdisztáni katonai szerepvállalásához, továbbá kísérletet tesznek a fővárosi közösségi közlekedés pénzügyi helyzetének hosszú távú stabilizálására is a BKV Zrt. korábbi időszakokról felhalmozódott 52 milliárd forint összegű adósságának állami átvállalásával. Döntés várható még a jövő évi büdzsét megalapozó törvénymódosításokról, a kiemelt közlekedési beruházások gyorsításáról és a 2015 és 2020 közötti Nemzeti környezetvédelmi programról.

A határozathozatalokat követően egyebek mellett a Miniszterelnökséget vezető miniszter közbeszerzésekről szóló törvényjavaslatát kezdhetik tárgyalni, s vita kezdődhet vízgazdálkodási, tűzvédelmi és hadigondozási témájú törvénymódosító indítványokról is.

Szerdán az ügyészség napjára való emlékezéssel kezdődik az ülésnap a 2011-ben elfogadott ügyészségi törvény alapján. A harmadik ülésnap előzetes napirendjén tizenkét törvényjavaslat általános vitája szerepel, ekkor kerül napirendre a KDNP családi csődvédelemről szóló előterjesztése is. A kisebbik kormánypárt szándéka alapján tízezrek kaphatnak segítséget adósságuk rendezéséhez, amennyiben a tartozás legalább 2 millió, legfeljebb 60 millió forint.

Csütörtökön további tizenkét indítványról mondhatják el véleményüket a képviselők, szó lesz például az állami vagyonról, a személyszállítási szolgáltatásokról és a budapesti vizes világbajnokság lebonyolításáról szóló törvénymódosításokról is.

Pénteken az emberi erőforrások miniszterének egészségügyi alapellátásról szóló törvényjavaslatát kezdhetik tárgyalni hat másik előterjesztés mellett, amelyek között megtalálható a kapcsolati erőszak elleni fellépést segítő stratégiai célok meghatározása is.

ezúttal is csak hétfőn üléseznek a képviselők, a napirend azonban ezúttal hosszabb lehet az ilyenkor megszokottnál. Az előzetes információk alapján a parlament a 11 órakor kezdődő ülésnapon a kérdések és azonnali kérdések mellett megvitathatja a jövő évi költségvetéshez benyújtott több mint ötszáz módosító indítványt, majd szavazhat is róluk. Legvégül a magyar egészségügy helyzetérő kezdődhet négyórás vita a szocialista, LMP-s és független képviselők kezdeményezésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.