Hatvan honosítási visszaélés miatt nyomoznak Szabolcsban

A tavalyi évhez képest ugyanakkor sikerült 40 százalékkal visszaszorítani az esetek számát.

MTI
2015. 06. 30. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dandártábornok kérdésre válaszolva közölte, hogy a hatvan eljárásnak 128 gyanúsítottja van. Hozzátette, hogy a múlt évben 100 hasonló eljárás volt, akkor külön nyomozócsoport foglalkozott azzal, hogy hivatalos személyek jogtalanul segítettek-e külföldieket kettős állampolgársághoz jutni.

A szabolcsi rendőrfőkapitány az ülésen ismertette: tavaly 15 197 bűncselekményt regisztráltak a térségben, 13,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A nyomozáseredményességi mutató is javult 2,2 százalékkal, és a 60,2 százalékos 2014. évi eredménnyel Szabolcs a hatodik helyet szerezte meg a megyék közötti rangsorban.

Takács Tibor vezérőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója az ülésen jónak minősítette a szabolcsi állomány munkáját mind a bűncselekmények számának csökkenése, mind pedig a felderítés területén. Megjegyezte: 2012-től csökkenő tendencia mutatkozik, az akkori 20 ezernél több bűncselekményről két éve mérséklődik a regisztrált esetek száma.

Ugyanakkor emelkedett a közlekedési balesetek száma tavaly. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 11,4 százalékkal több, 950 sérüléssel járó eset történt. A halálos balesetek száma 27-ről 35-re, a súlyos sérüléssel járóké pedig 247-ről 255-re nőtt. Volt, amikor többen vesztették életüket egy-egy balesetben, így 43-an haltak meg az utakon.

Farkas József kiemelte: a jövőben hatékonyabb lesz a fellépés a közlekedésbiztonság javításáért. Nagyobb rendőri jelenléttel és a korszerű technikai eszközök alkalmazásával igyekeznek szabálykövetésre bírni a gépjárművezetőket és a gyalogosokat egyaránt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.