Megvannak a főváros új díszpolgárai

Nyolcan kapták meg a kitüntetést Tarlóstól.

MTI
2015. 06. 19. 12:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elismerést Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő, a nemzet művésze; Hámori József Széchenyi-díjas biológus; Portisch Lajos olimpiai bajnok sakkozó, a nemzet sportolója; Rudas Ferenc korábbi válogatott labdarúgó és sportvezető; valamint Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész vehette át Tarlós István főpolgármestertől. A szintén Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész és színházigazgató Bálint András távollétében a díszpolgári címet fia, Bálint Dániel vette át.

Az elismerésben posztumusz részesült Kerkápoly Endre Széchenyi-díjas mérnök és Varga Zoltán olimpiai bajnok labdarúgó, a kitüntetést gyermekeik – Kerkápoly Endre, valamint Varga Attila és Katalin Stadik – vették át.

Az ünnepi ülésen Tarlós István elmondta: a kitüntetettek mindannyian évtizedek kitartó munkájával teremtettek közösséget, maradandót alkotva mind szakmai, mind emberi értelemben. „Budapest mindig úgy fejlődhetett, hogy kimagasló személyiségek, hazafias elkötelezettségű emberek a közösség javára alkottak, munkálkodtak” – tette hozzá.

A főpolgármester beszédében kitért arra is, hogy véleménye szerint Budapest túl van a legnehezebb, legküzdelmesebb éveken. Mint fogalmazott, az évtized elején még attól lehetett tartani, hogy alapvető szolgáltatásokat sem fog tudni biztosítani a főváros, ezzel szemben ma sorra újulnak meg Budapest emblematikus középületei és közterei, számos közberuházás kezdődött meg vagy fejeződött be az elmúlt időszakban.

Ugyanakkor a mostani ciklus sürgős feladatának nevezte a közösségi közlekedés járműparkjának megújítását, a hármas metróvonal felújítását, a Margitsziget további fejlesztését és a főváros árvízvédelmi problémáinak megoldását.

A díszpolgári címek adományozásáról a Fővárosi Közgyűlés képviselői áprilisban döntöttek, az elismeréssel együtt bruttó egymillió forintot kapnak a kitüntetettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.