MSZP: hatalmas bukás az idegengyűlölő konzultáció

Az ellenzéki pártok reagáltak a nemzeti konzultáció kapcsán tartott kormányszóvivői sajtótájékoztatóra.

2015. 06. 06. 13:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán közölte, eddig 400 ezren küldték vissza a kérdőívet, amiből több mint 200 ezret már fel is dolgoztak. Ezekből az látszik, hogy a nagy többség határozottabb, keményebb fellépést vár Magyarországtól és az Európai Uniótól bevándorlásügyben.

Az MSZP szerint „hatalmas erkölcsi és anyagi bukás a brókerkormány konzultációs kérdőívnek álcázott menekültellenes, idegengyűlölő kampánya, mivel eddig a választásra jogosultak csupán alig 5 százaléka válaszolt rá”. A szocialista párt közleményében azt írja, 1,3 milliárd forintot dobott ki a kormány „egy embertelen, uszító hangulatkeltésre, amely megalázó minden becsületes, jóérzésű magyar ember számára”. Eközben pedig az ügyet kezelni hivatott Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak mindössze 50 milliós pluszpénzt biztosítanak a következő évre.

Jelezték: az MSZP továbbra is arra kéri a józanul gondolkodó polgárokat, hogy ne válaszoljanak a kérdőívekre, „a fröcsögő plakátkampány üzenetét pedig a polgári ellenállás eszközeivel mindenki úgy semlegesítse, ahogy csak tudja”.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a Fidesz a bevándorlással kapcsolatos konzultációval és plakátkampánnyal feszültséget kelt, bűnbakot keres. Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt elnökségi tagja elmondta, hogy a kormánypárt ezt azért teszi, mert az emberek nem érzik, hogy jobban élnének. Hangsúlyozta, hogy a statisztikai adatok szerint évről évre csökken a bevándorló és itt maradni szándékozók száma, tavaly egyetlenegy koszovói albán és hatvan szerb vállalt munkát.

A Központi Statisztikai Hivatal adatait idézve a politikus elmondta, hogy a menekültek döntő többsége, akiknek Magyarország tranzitországnak számít, háború sújtotta területről érkezik, vagy olyan országokból, amelyekben politikai, vallási vagy egyéb okok miatt üldözik őket.

A plakátkampányt gyalázatosnak és szégyenletesnek nevezte és kijelentette, hogy a DK elhatárolódik ettől, mert tudja, Magyarország ereje a sokszínűségben rejlik, az ország akkor volt erős, amikor befogadó volt. Emlékeztetett, hogy sok magyar ember és család életét mentették meg más országok, amelyek befogadták a menekülő magyarokat. Közölte továbbá, hogy nem a DK szervezi a plakátok megrongálását célzó állampolgári akciót, de nincs ellenére ez a fajta megnyilvánulás.

Az Együtt szerint a bevándorlás, migráció kérdését közös európai összefogással lehet megoldani – mondta a párt elnöke szombaton a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján. Magyarország nemzeti érdeke az, hogy európai partnereivel közös megoldást találjon – tette hozzá Szigetvári Viktor, valamint sértőnek és megalázónak nevezte, hogy a magyar kormány és a Fidesz jelenleg nem Európában akarja megoldani a kérdést, hanem „hergel és illúziókat kerget”. Közölte: az Együtt elutasít minden olyan illúziót, amely azt képviseli, hogy Magyarország – Európa részeként – sziget lehet, amely mentesülhet a nemzetközi bevándorlási nyomás alól.

A politikus hangsúlyozta: pártja felháborítónak tartja, amit a magyar kormány és a Fidesz a menekültügyben tesz: azért költ adóforintokat egy „lázító” plakátkampányra, hogy elterelje a figyelmet a nyomorról, az egészségügy és az oktatás válságáról. „A Fidesz Magyarországon nem megbeszélni akarja ezt a kérdést 10 millió magyarral, hanem el akarja terelni a figyelmet a rossz kormányzásról, a lopásokról és a széteső szociális rendszerről” – mondta Szigetvári.

Gianluca Susta, az Európai Demokrata Párt alelnöke, aki meghívottként jelen volt az Együtt tanácsának ülésén, a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a menekültügyet nem lehet manipulációval vagy demagógiával megoldani, ez ugyanis a szolidaritás alapvető kérdése. Hozzátette, hogy egész Európa összefogására van szükség az ügy megoldásához, ezért pártja támogatja a menekültek elosztását az uniós országok között. Az alelnök kijelentette: a menekültek befogadása szükségszerű, ugyanis „nem tehetünk mást”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.