Nézőpont: Elmúlt a tapolcai választás felrázó hatása

A Fidesz–KDNP ősz óta sokat veszített a támogatottságából, de ez a visszaesés egy ideje megállt.

2015. 06. 04. 11:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fodor Csaba, akit azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy a Nézőpont legfrissebb közvélemény-kutatása szerdán jelent meg, azt mondta: bár a Fidesz–KDNP ősz óta sokat veszített a támogatottságából, de ez a visszaesés egy ideje megállt. Ennek oka szerinte az, hogy a kormánypárti tábor annyira masszív, stabil és elkötelezett a kormánypártok iránt, hogy már nem nagyon tud tovább csökkenni.

Hozzátette: korábbi elemzésükben a tapolcai időközi választásra hivatkoztak, amikor azt állították, hogy az egy kicsit „felrázta az ellenzéki híveket”, de ennek elmúlt a hatása, és minden visszaállt az előző állapotba. Az ellenzéknek nincs olyan stabil tábora, mint a kormánypártoknak – tette hozzá. Fodor Csaba a baloldal problémáit sokkal mélyebbnek látja annál, hogy egy vidéki építkezés (amelyet az MSZP tervez) már az első közvélemény-kutatásoknál visszaigazoljon egy „meglehetősen képlékeny” stratégiát. Szerinte a baloldalnak lett volna öt éve az építkezésre, arra, hogy politikai vérfrissítést hajtsanak végre, „az embereket valóban érdeklő témákkal” és új arcokkal álljanak elő. A baloldal öt éve nagyon komoly és mély identitásválságban van – mondta.

A Jobbikra kitérve az elemző azt mondta, a párt táborának van egy sajátos kettőssége: van egy régi mag, amely a párt „nyelvi radikalizmusára” fogékony, és van egy új tábor, akiket a „látszólag mérsékelt” kommunikációval sikerült megcélozni, ők jellemzően a politikával eddig kevésbé foglalkozó „alsó- és munkásközéposztály-beli” aktív keresők. Az elemző szerint nagyon komoly dilemma előtt áll a Jobbik, mert ha a mérsékelt irányvonalat folytatja, azzal azt kockáztatja, hogy a régi, radikális tábor lemorzsolódik, de ha a radikalizmus kerül előtérbe, akkor az eddig megszerzetteket taszíthatja el magától.

A Nézőpont szerdán az MTI-hez eljuttatott közvélemény-kutatása szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 27 százalékos. A Jobbikkal 16 százalék szimpatizál, ami 3 százalékponttal kevesebb az áprilisi 19 százaléknál. Az MSZP is 3 százalékpontot veszített, így a párt tábora 7 százalékos. Az LMP támogatottsága 2 százalékpontos csökkenéssel jelenleg 6 százalékon áll. A DK is 6 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.