Szomorú vasárnapok

Üzleteket keresgélő turisták, boldog vendéglősök, szombati bevásárlási pánik – ezek az első balatoni tapasztalatok a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban.

Markotay Csaba
2015. 06. 16. 17:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelműen elhibázott a szabályozás – ezt mondta lapunknak a boltok vasárnapi zárva tartásával kapcsolatban Potocskáné Kőrösi Anita, Siófok alpolgármestere és Hegyi Károly, a Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület vezetője. Vasárnap dél körül a Petőfi sétányon lévő, zárva tartó CBA előtt beszélgettünk, és a nagyjából húsz perc alatt szinte percenként érkeztek emberek a bolthoz, hogy bevásároljanak. Volt, aki az ajtót is megpróbálta kinyitni, volt, aki kezét a szeme fölé téve kémlelt be, hátha valamilyen csoda folytán sikerül vásárolnia, vagy megtudja, van-e élet odabent. Mások egyszerűen csak káromkodtak, amikor a zárt üzletet meglátták.

Különösen a CBA esetében érdekes a zárva tartás, hiszen a franchise rendszerben működő boltok közül sok nyitva tart, persze ha 200 négyzetméter alatti, és ha a tulajdonos vagy családtag áll be dolgozni. Eddig volt egy további feltétel is: hogy az eladóknak – vagyis a családtagnak – bizonyos termékek értékesítése esetén szüksége volt szakirányú végzettségre, de ezt a követelményt egy friss nemzetgazdasági miniszteri rendelet a vasárnapi napról kivette. Igaz, az új szabály csak 17-től, azaz szerdától lesz hatályos. Az alpolgármester a zárva tartásra egy másik lehetőséget is említett: elképzelhető, hogy a tulajdonosnak több üzlete van, és ilyenkor azt nyitja ki, amelyik a legforgalmasabb.

– Csak egy kétliteres vizet akartam, nagyot – mondta a zárva lévő Petőfi bolt előtt egy kockás inget kigombolva viselő, borostás, 20 év körüli férfi, aki vélhetően a partra igyekezett, amit a vállán átdobott törülköző és a strandpapucs jelzett.
– Miért van zárva ez? Most hol vegyek vizet? – sorolta a kérdéseket, pedig a sétányon néhány száz méteres körzetben több más olyan üzlet is volt, ahol be lehetett vásárolni, bár könnyen lehet, hogy csak drágábban. Szerinte „agyament dolog” vasárnap bezárni az üzleteket, mert azt hadd döntse el mindenki maga, hogy akar-e vásárolni. Arra a felvetésre, hogy így viszont sok alkalmazott megkapja a szabad vasárnapot, azzal válaszolt: sokra mennek vele, ha kirúgják őket a rövidebb heti nyitva tartás miatt. És sokan nyilván jobban örülnének a vasárnapi pótléknak, mint hogy otthon üljenek.
– Én több fiatalt ismerek, akik eddig így egészítették ki a pénzüket – érvelt tovább. Egy középkorú pár az utca túloldaláról rohant át a bolthoz. „Ezt elfelejtettük!” felkiáltásuk alapján egyértelmű volt, hogy tudták, miért volt felesleges az úton való átkelés. Egy fiatal nő viszont, aki meg sem próbált ott vásárolni, egyetértett a szabállyal, szerinte ahogy régen is meg tudták oldani az emberek, hogy hétvégén ne vásároljanak, most is hozzá fognak szokni ehhez.

Gyorsan fordult a kocka, amikor egy, a bolt ajtaján benéző házaspárt kérdeztem volna arról, hogy mi a véleményük a vasárnapi zárva tartásról. A férfi nagyon kedvesen „Sonntag” és „nicht öffnen” szavakkal próbálta elmagyarázni, hogy itt bizony most vasárnap van, és esély sincs bejutni a boltba.

„Sétálgatunk, sétálgatunk, a kávézó meg üres?” – ezzel a felirattal próbálta csábítani egy kávézó a vevőket a sétányon, ahol a korai időpont ellenére meglehetősen nagy volt a nyüzsgés, az éttermek már félig tele/félig üresek voltak. A strand mentén több száz méteren át nyitva lehetnek a boltok, azok is, amelyek amúgy máshol nem nyithatnának ki, mert nem családi vállalkozásban működnek – magyarázta Hegyi Károly. A turisztikai egyesület vezetője szerint ezt a nyitva tartásról szóló jogszabály egyes paragrafusának 14-es pontja teszi egyértelművé. Eszerint a törvény hatálya nem terjed ki a többi között „a kulturális tevékenységet és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi tevékenységre”.

Azaz a strand és a területén lévő üzletek nyitva lehetnek. Eloszlatott egy közkeletű tévedést is: eszerint egy üzlet tulajdonosának elég, ha néhány százaléknyi tulajdonrészt átad az alkalmazottnak, és így máris kinyithat a bolt, a dolgozó pedig mint résztulajdonos beállhat dolgozni. Ez azonban tévedés, mert aki dolgozni akar egy üzletben vasárnap, annak családtagnak vagy legalább 20 százalékban résztulajdonosnak kell lennie.

Potocskáné Kőrösi Anita alpolgármester szerint a vasárnapi zárva tartással kapcsolatos tapasztalatokat majd a szezon végén, illetve a jövő év elején lehet pontosan összegezni, amikor össze lehet vetni a korábbi időszak azonos adataival, de az már most látszik, hogy a szombatok „túlterheltek”, a bevásárlóközpontok környékén „őskáoszhoz hasonló” a parkolási helyzet. Ezt egyébként nemcsak ő, hanem Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke, Szigliget polgármestere is kifejtette lapunknak. Egyre több település vezetője jelzi neki azt a problémát, hogy a vásárlók a vasárnapi zárva tartásra készülve szombaton nem a kisebb üzletekbe, hanem a nagy bevásárlóközpontokba mennek, és ott vásárolnak be két napra. Ezáltal viszont a kisebb boltok szombati forgalma is jelentősen visszaesett a Balaton parti kistelepülésen.

Felemás helyzetet hozott a vasárnapi zárva tartás a sétány egy szakaszán. A vendéglátóhelyek, éttermek, pizzériák ugyanis kinyithatnak, miközben az út másik felén például egy nagyobb alapterületű szendvicsező, illetve egy játékterem ottjártunkkor zárva volt. Akadt olyan cipőbolt is, amely ugyan kinyithatott volna, mivel a strandhoz tartozó területen volt, mégsem nyitott ki. Koktélokat 1200, kávékat 350, pizzákat 1490 forint körüli áron lehetett látni, a házi hamburger salátával és krumplival 1590 forintba került.

Együtt volt a család az egyik, nyitva tartó Reál üzletben, amely szintén franchise rendszerben működik. A tulajdonos kiszolgált, a felesége a felvágottaknál, a fia a pénztárban dolgozott. Mint a férfi elmondta, a forgalomra nincs panasz, de az egész családnak hajtania kell. Hétköznap 7-8 alkalmazottat is foglalkoztat, mindig kiadja nekik a heti 2 szabadnapot, amiből az egyik most vasárnap, pedig van, aki a pótlékok miatt szívesen dolgozna a hét utolsó napján – mondta. Most még bírják, de ha kinyit a bolt melletti étterem, ami szintén a családé, már nem tudják megoldani a vasárnapot, mert a fia akkor átmegy oda főszakácsnak, viszont akkor nem lesz, aki a boltban kiszolgáljon vagy a pénztárban üljön.

Szerinte jó lett volna mentességet kapni legalább a Balaton partján, de amikor a világörökségi területeket is kivették a kivételek közül, már látszott, hogy nem lesz könnyítés a Balaton menti településeken – mondta a jól tájékozott férfi, majd a javaslattevő Kereszténydemokrata Néppártra utalva némi malíciával hozzátette: ha a család itt van vasárnap, hogy megyünk így templomba?

Egy Gábor nevű, karkötőket, napszemüvegeket, kiegészítőket, ajándéktárgyakat árusító üzlet tulajdonosa is mesélt a helyzet abszurditásáról. Ő a nővérével együtt dolgozott a boltban, míg az anyukájuk egy másik üzletben próbált helytállni.
– Most még alig vannak, de mit csinálunk ketten, ha bejön mondjuk egy 30 fős turistacsoport? Ki lesz a kasszánál, ki veszi át az árut, ki szolgálja ki a vevőket? – tette fel az indokoltnak tűnő kérdéseket.

Megjelent a kislánya is, aki időnként ott van vele a boltban, miközben a nővére nem tud a saját családjával, a férjével és a gyerekével lenni. Egy másik, kevéssé gyakori problémát is megemlített; a sétányon általában éjfélig tartanak nyitva a szezonban, viszont dolgozót csak este 10-ig lehet alkalmazni hétköznap. Így ha leteszi este a gyereket, utána vissza kell mennie dolgozni az üzletbe. Levonja tehát a következtetést: ez a szabályozás „úgy baromság, ahogy van”.

Az egyik közeli pékség tulajdonosa, egyben dolgozója ugyanakkor nem panaszkodott, mivel az élelmiszerboltok nagy része zárva van, állítása szerint neki jól megy az üzlet. Alkalmazott dolgozott viszont egy 5D felirattal hívogató, viszonylag kicsi, majdnem kocka alakú extrém mozi előtt. A „kabinban” különböző horrorfilmek, fantasztikus és kalandfilmek és gyerekfilmek közül is lehetett választani. Mivel az építmény mozinak minősül, ami a plázákban is nyitva lehet vasárnap, ezért alkalmazottként is dolgozhat, ami állítása szerint megéri neki.

„Itt nincsen család” – mondta egy friss gyümölcsöket és gyümölcstálakat árusító üzletben dolgozó fiatal. Ő alkalmazottként dolgozik, mert az üzlet vendéglátóhelynek minősül, így vasárnap is nyitva lehet. Társa elmondta, hogy már többször volt síelni Ausztriában, ahol ugyan szintén boltzár van, de azért a síterepek környékén a téli szezonban sok helyen felmentést adnak a szabály alól, mert ezt diktálja a helyiek és a turisták érdeke is.

Sok elégedetlen turista lesz a szezon végére – ezt valószínűsítette Potocskáné Kőrösi Anita. Az alpolgármester szerint jó lett volna, ha Balatoni Szövetség által felvetett mentességet megkapnák a települések. A parti sétány és a strand kivételével nem volt túl nagy élet a környéken, az út mentén az epresek, a dinnyések és az éttermek körül látszott csak érdemi mozgás. A családi szó mindenesetre felértékelődött, több „Családi ABC” felirattal is találkoztunk, egy húsbolt pedig „vasárnap is nyitva” felirattal tette vonzóvá magát.

Nem éri meg kint lenni, mióta bezárt a bolt – mondta Balatonkenesén két fiatal a polgármesteri hivatal melletti kis piacon, ahol ottjártunkkor mindössze két standon árultak zöldséget és gyümölcsöt. Két közeli Coop-üzlet is zárva tartott, emiatt radikálisan lecsökkent a piac forgalma. „A jövő héten még kijövök, azután már nem” – mondta az egyik fiatal lány, aki szerint mióta az emberek nem mehetnek a közértbe, a piacra sem mennek ki, inkább a strandon vásárol, aki csak teheti, és akinek van rá pénze. Elégedett volt viszont a közeli pékség tulajdonosnője, aki szerint „sokkal családiasabb” lett náluk a vasárnap.

Bár a közért nem nyit ki, de érdekes módon náluk például kenyérből még kevesebb is fogy. Viszont az emberek, akik pénteken vagy szombaton bevásárolnak, vasárnap „sokkal nyugodtabban, sokszor gyerekekkel együtt jönnek”, és kiülnek az üzlet elé – fogalmazott. Szerinte a szokások szép lassan átalakulnak, és így vasárnap lesz idejük az embereknek sétálni, túrázni, kirándulni. A pékséggel szembeni boltnál néhány perccel később két sétáló fiatal nézte meg közelről a „vasárnap zárva” feliratot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.