Újabb címet kapott Erdő Péter

Erdő Péter bíborost a Keleti Egyházak Kongregációjának tagjává nevezték ki – tájékoztatta az Esztergom–budapesti Főegyházmegye Hivatala péntek este az MTI-t.

2015. 06. 05. 21:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint e kinevezéssel Erdő Péter az Apostoli Szentszék hét dikasztériumának tagja.

A Keleti Egyházak Kongregációja a római kúria szerve, 1862. január 6-án alapította IX. Pius pápa a Propaganda Fide kongregáció, vagyis a Népek Evangelizációjának Kongregációja keretében. XV. Benedek 1917. május 1-jén önállósította, hatáskörét XI. Pius 1938. március 25-én jelentősen növelte.

A dikasztérium szerkezeti sajátossága, hogy tagja az összes keleti katolikus pátriárka és nagyérsek, valamint a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke. Illetékessége nemcsak bizonyos ügyekre, hanem bizonyos személyek és területek minden ügyére szól – írták.

A Keleti Egyházak Kongregációjához tartozik – néhány kivételtől eltekintve – a keleti rítusú katolikusokkal kapcsolatos minden ügy, még akkor is, ha „vegyes”, vagyis más rítusúakat is érint.

Hozzátették: a kongregáció saját földrajzi területe az, ahol a keleti rítusok régóta számbeli túlsúlyban vannak. E területeket XI. Pius pápa Sancta Dei Ecclesia motu propriója és a hozzáfűzött kiegészítések határozzák meg. Az eljárás módját tekintve a Keleti Egyházak Kongregációja a VI. Pál pápa által bevezetett kúriai reform óta csak közigazgatási hatóság, bírói úton már nem járhat el.

A Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa Leonardo Sandri bíboros.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.