2018-ra országszerte lesz vastagbélrákszűrés

Az operatív program keretében 6,5 milliárd forint áll rendelkezésre a prevenció kiterjesztésére.

MTI
2015. 07. 22. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mészáros János azt mondta, ez annál is inkább szükséges, mert az Európai Unióban a lakosság arányában Magyarországon halnak meg a legtöbben vastagbélrákban, illetve a megbetegedések tekintetében Szlovákia után a második helyen állunk.

A megelőzést segíti, hogy 2020-ig az ezzel kapcsolatos operatív program keretében 6,5 milliárd forint áll rendelkezésre a prevenció, az egészségügyi szűrések kiterjesztésére.

A rák valóban a balszerencse számlájára írható? Februárban dr. Oláh Edittel készítettünk interjút arról, hogy a rákos megbetegedések többsége inkább a biológiai balszerencsének tudható be, mint az egészségtelen életmódnak vagy az öröklött genetikai hibáknak.

 

Júniusban arról írtunk, hogy oktatófilmmel népszerűsíti az egészségügyi államtitkárság a vastagbélrákszűrést. A rákos betegek hívják fel a figyelmet a szűrés fontosságára, ugyanis a túlélési esélyt az is meghatározza, hogy minél korábban diagnosztizálják a beteget.

 

Beszámoltunk arról, hogy a világon egyedülálló telefonos alkalmazást fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem orvosai. A hiánypótló applikációt eddig 53 ezren töltötték le. Az egyszerű program nem kevesebbre hivatott, mint hogy a Magyarországon vezető haláloknak számító tüdőrákot megfékezze.

 

Kedden adtunk hírt arról, hogy a zöld tea és a mediterrán ételek fogyasztása jótékony hatással lehet a prosztatarákra.

 

 

 

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy jelenleg csupán négy megyében folynak vastagbélrák-szűrési programok: Győr-Moson-Sopron, Heves és Nógrád megyében hazai finanszírozás nyomán, Csongrád megyében pedig egy európai uniós pilotprojekt keretében. A tervek szerint ennek köszönhetően 285 háziorvos bevonásával az év végéig már 30 ezer férfi és nő szűrése történik meg.

Mészáros János hangsúlyozta, hogy a 2015-ben megfogalmazott egészségügyi stratégiában kiemelt helyen szerepel a megelőzés és a szűrés, illetve az elmúlt években jelentős egészségpolitikai lépések történtek a megelőzés, főleg a daganatos megbetegedések megelőzése, korai felismerése érdekében.

Kitért arra, hogy ilyen elsődleges prevenciós intézkedés volt a dohányzásellenes jogszabályok megfogalmazása, a méhnyakrák megelőzésére szolgáló HPV-oltás bevezetése a fiatal lányok esetében, valamint az egészséges táplálkozást segítő közétkeztetési szabályok.

Ugyanakkor a másodlagos prevenciós elemeket olyan szűrőprogramok jelentik, amelyek konkrét, elsősorban daganatos megbetegedések korai felismerését szolgálják.

Tájékoztatása szerint méhnyakrákszűrésben már 45 ezer, 25 és 65 év közötti nő vett részt, és az egészségügyi személyzet képzése révén már az 5 ezer lakosnál kisebb lélekszámú településekre is eljutnak a szűrőprogrammal. Ugyancsak magasabb szintre kívánják emelni az emlődaganatok szűrését a 45 és 65 év közötti nők körében.

Az a cél, hogy a jelenlegi 50 százalékos átszűrtségi rátát 60 százalékra emeljék. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak 200 millió forint áll rendelkezésére a szűrési programok népszerűsítésére, menedzselésére – mondta Mészáros János.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.