Csaknem kétmilliárd forintból lesz újra lakható a Kandó-kollégium

A megújult épületet várhatóan 2016 decemberében vehetik majd birtokba az egyetemi hallgatók.

MTI
2015. 07. 02. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kollégium bővítése 2009-ben megkezdődött ugyan, de az elhibázott PPP-konstrukció miatt a megvalósítás félbeszakadt – mondta a miniszter. „Megállapítható, hogy a szerződések egyértelműen hátrányosak voltak a közszféra számára” – idézte Varga Mihály a magánszféra bevonásával létrejött PPP-szerződéseket áttekintő állami számvevőszéki vizsgálat eredményét.

Elmondta, hogy 18 felsőoktatási intézmény esetében 54 ilyen szerződést kötöttek 20 éves futamidővel. Változatlan konstrukció esetén a 86 milliárd forint értékű beruházásokért a programok 2028-ban történő lezárásáig 391 milliárd forintot, tehát a beruházási érték több mint négy és félszeresét kellene kifizetni.

„Egyértelmű tehát, hogy ismét egy olyan feladattal nézünk szembe, amikor a korábbi kormány hibáit kell orvosolnunk” – fogalmazott, hozzátéve, hogy elsőként a legnehezebb helyzetben lévő intézmények esetében váltják ki a PPP-projekteket. Az ehhez szükséges források – összesen 5,3-5,4 milliárd forint – az Országgyűlés által már elfogadott 2016-os költségvetési törvényben szerepelnek – ismertette a miniszter.

Varga Mihály kitért arra is, hogy Magyarországon egyre jobban erősíti egymást az ipar és a tudomány, ez pedig különösen fontos a Magyarországon működő külföldi nagyvállalatok esetében, amelyek közül egyre többen már nemcsak a termelési, de a kutatásfejlesztési tevékenységük egy részét is Magyarországra hozzák. Példaként említette az Audi, a General Motors, a Mercedes Benz és a Bosch vállalatokat. Ugyanakkor „arra kell törekednünk, hogy a nemzetközi nagyvállalatok mellett minél több magyar vállalkozás is hasonlóan szoros és a fejlődést szolgáló kapcsolatot alakítson ki az egyetemekkel” – tette hozzá.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a Kandó Kálmán Kollégiumnak fontos szerepet szán a kormány a külföldi hallgatók elhelyezésében is. A felsőoktatási stratégiában szerepel a külföldi hallgatók számának növelése, amelynek fontos eleme a kormány által létrehozott Stipendium Hungaricum ösztöndíj. Hozzátette, hogy a kormány részéről a külföldi diákok támogatása befektetés, hiszen a hallgatók hazatérve is kapcsolatban maradnak majd Magyarországgal.

Fodor János, az egyetem rektora elmondta: az épület, amely nyolc éve áll üresen, az 1970-es években készült, és csaknem 500 diák lakott benne. Az Óbudai Egyetem hallgatóinak száma az elmúlt öt évben évről évre nőtt, a 2014–2015-ös tanévben 13 ezer hallgatója volt az intézménynek – ismertette a rektor.

Fodor János szólt arról is, hogy a hallgatók több mint 10 százaléka lakik kollégiumban. Tavaly szeptemberben 1657 fiatal nyújtott be kollégiumi elhelyezési kérelmet, és 1310 hallgatót tudtak elhelyezni. Budapesten 1432 jelentkezőből 1085 diák kapott kollégiumi szállást. A 404 férőhelyes Kandó Kálmán Kollégium a budapesti férőhelyek csaknem 40 százalékát biztosítja majd, ez pedig lehetővé teszi a jelenleg bérelt férőhelyek teljes megszüntetését – mondta a rektor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.