Esztergom visszavette iskoláit az államtól

Hiába kerül kétszer annyiba a működtetés, a szülők és a tanárok szerint így jobb lesz.

MTI
2015. 07. 31. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) közölte: ha a város lemondott volna a feladatról az állam javára, akkor évente 174 millió forint hozzájárulást kellett volna fizetnie, az önkormányzati működtetéssel pedig a költségek elérhetik a 350 millió forintot.

A polgármester hangsúlyozta, a szülők és a pedagógusok részéről is megfogalmazódott az igény, hogy az oktatási intézmények közvetlenül az önkormányzathoz tartozzanak. A városi működtetéssel az önkormányzat egyszerűbben pályázhat fejlesztésekre, az épületek felújítására.

A működtetés átvétele négy általános iskolára, egy óvodára, a zeneiskolára, a kollégiumra és egy általános iskolától gimnáziumig tartó oktatási intézményre terjed ki.

Esztergom közoktatási intézményeit a város ellen indított adósságrendezés miatt 2012-től az állam vette át, 2013 áprilisától a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) kerültek. Idén január 15-én kerültek vissza önkormányzati tulajdonba, de továbbra is a Klik működtette őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.