Hőség: kiadták a legmagasabb figyelmeztetést

A hőség miatt a legmagasabb, piros figyelmeztetés van érvényben az ország egész területén.

MTI
2015. 07. 06. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos szerda éjfélig az általa elrendelhető legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el. Ez akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

A déli órákban mért adatok szerint Budapesten 33, az ország nyugati részében, Győrben 34, míg a Balatonnál, Siófokon 29 Celsius-fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Még hazánk legmagasabb pontján, Kékestetőn is 27 Celsius-fok közelében van a hőmérséklet. Délutántól a Dunántúl északi részén és néhol az Északi-középhegységben már több felhő jelenhet meg, egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat.

Az ÁNTSZ közleménye szerint több településen is magas az ózonterhelés. A szolgálat arra figyelmeztet, hogy az érzékeny, beteg és idős emberek, gyerekek, kismamák a déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól, inkább a kora reggeli és késő esti órákban menjenek ki a levegőre. Egészséges emberek is kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást.

Orvosmeteorológia szempontból a kánikula a különösen érzékenyeket viseli meg leginkább, náluk gyenge, melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek. Levertséget, fáradékonyságot, fejfájást, alvási zavarokat okozhat az időjárás. Nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációkészsége, hosszabb a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.