Huszonkilencmilliárd forint jut a migránsokra

A kerítés építésén kívül átmeneti elhelyezésüket is belekalkulálták az idei költségvetésbe.

MTI
2015. 07. 29. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán elmondta: így a korábban az ideiglenes határzár anyag- és technikai költségeire elkülönített 6,5 milliárd forinttal együtt idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a probléma kezelésére.

A pluszforrásból, amelyet a költségvetési tartalékból csoportosítanak át, sátortáborok létrehozására, lakott területen lévő befogadóállomások áthelyezésére is költenek – részletezte. Hozzátette: a lakott területen kívüli táborok helyszíneiről egy-két hónapon belül döntenek.

Röszke és Mórahalom térségében több helyen is folyik az ideiglenes biztonsági határzár kivitelezésének előkészítése, katonai térképészek tűzik ki a kerítés nyomvonalát, a honvédségi munkagépek végzik a tereprendezést, és ahol szükséges, az aljnövényzet irtását – írta az MTI július 27-én.

A kormányfő az erdélyi Tusnádfürdőn szombaton jelentette be, hogy augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán, az ettől eltérő időpontok érvénytelenek.

A szóvivő emlékeztetett: tavaly, az év második felében jelentkező migrációs hullám miatt már 31,4 milliárd forintot költött a rendőrség a határőrizet megerősítésére, technikai felszerelésére. Óriási a nyomás az országon pénzügyi tekintetben is – hangsúlyozta Kovács Zoltán, hozzáfűzve: az Európai Unió eddig a költségek töredékét bocsátotta Magyarország rendelkezésére. A befogadóállomásokon jelenleg több mint 3500-an tartózkodnak – közölte Kovács Zoltán.

Az illegális bevándorlók közül június elejéig több mint 5600-an részesültek orvosi ellátásban. A probléma egészségügyi szempontból is egyre élesebb – jelentette ki a kormányszóvivő, utalva arra is, hogy kedd éjjel több mint félszáz külföldi állampolgárt vittek kórházba megbetegedés gyanújával a fővárosi Nyugati pályaudvarról.

Kevesebb mint 33 milliárd forint maradt a százmilliárdos rendkívüli kormányzati tartalékból, miután a kormány legutóbb 17 milliárd forintot adott belőle a tárcáknak – írja a Világgazdaság a Magyar Közlönyben megjelent adatokra hivatkozva.

A lap szerint a legnagyobb összeg januárban ment el: 18 milliárdot adtak a Nemzeti Közműszolgáltató és a központi adatfeldolgozó cégek megalapítására. A déli határzárra 6 milliárd forint ment el a tartalékból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.