Péterfalvi: Nem jogsértő az infotörvény

Ha az adatgazdák az információszabadság korlátozására használnák az új szabályokat, törvénymódosítás jöhet.

MTI
2015. 07. 20. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hangsúlyozta: bízik abban, hogy a végrehajtási jogszabályok bölcs belátással korlátozni fogják a lehetséges költségtérítés mértékét, az adatbirtokos szervek tevékenységét pedig olyan jogalkalmazási kultúra hatja majd át, amely összhangban van az alaptörvénnyel.

Nem fogjuk szó nélkül hagyni, ha azt látjuk, hogy bármilyen illetékes a törvényi lehetőségekkel visszaélve megpróbál irreálisan magas, a közérdekű adatok megismeréséhez való jogot sértő költségtérítést kicsikarni az adatigénylőtől.

Ha azt tapasztalják, hogy az adatgazdák az információszabadság korlátozására próbálják felhasználni az új szabályokat, akkor „a NAIH akár törvénymódosítást is kezdeményezhet a közérdekű adatok nyilvánosságához való jog érvényesüléséért” – fogalmazott Péterfalvi Attila.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.