Saját magának mond ellent az ügyészség?

A DK szerint van, a Fővárosi Főügyészség szerint nincs ellentmondás Matolcsy vagyonnyilatkozata ügyében.

MTI
2015. 07. 21. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője arról beszélt, hogy az ügyészség önmagának ellentmondva „mosdatja” Matolcsy Györgyöt, ugyanis másra hivatkozott, amikor nem indított eljárást a jegybankelnök vagyonnyilatkozatának ügyében, és másra, amikor az ellenzéki párt panaszt tett a feljelentés elutasítása miatt. Emlékeztetett: a DK korábban feljelentést tett Matolcsy György ellen, amiért jövedelme alapítványoktól kapott részét eltitkolva hamis vagyonnyilatkozatot adott le, de az ügyészség elutasította a feljelentést.

A DK panaszt tett a feljelentés elutasítása ellen, amelyet az ügyészség most arra hivatkozva utasított el, hogy a „feljelentő a cselekménynek nem sértettje”, ezért panasszal sem élhet. Gréczy szerint „az MNB elnöke vagyonnyilatkozat-hamisításának” minden magyar adófizető állampolgár a sértettje, hiszen pont azok elől titkolta el törvényellenesen a jövedelmét, akiktől kapja.

Az „ügyészi magyarázkodás legkínosabb részének” nevezte, hogy miközben Matolcsy György alapítványoktól kapott jövedelme két hete még „vagyonnyilatkozatban feltüntetendő” elem volt, a mostani elutasítás szerint már „ezen összeg feltüntetése nem kötelező eleme a vagyonnyilatkozatnak” – idézett a papírokból.

A Fővárosi Főügyészség az MTI-vel közölte: bűncselekmény miatt bárki tehet feljelentést. Az ügyben az illetékes kerületi ügyészség a feljelentést érdemben vizsgálta és elbírálta, azonban az abban szereplő adatok alapján a feljelentés elutasítása volt indokolt – írta válaszában a főügyészség.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a törvény a panaszjog tekintetében tartalmaz korlátozó rendelkezést: a büntetőeljárásról szóló törvény alapján a feljelentő nem élhet panasszal a feljelentés elutasítása miatt, ha a bűncselekménynek nem sértettje. A nem jogosulttól származó panaszt ezért a Fővárosi Főügyészségnek a törvény kötelező rendelkezése alapján el kellett utasítania – szögezték le. Mint írták, ettől függetlenül a Fővárosi Főügyészség a panaszban foglaltakat hivatalból felülvizsgálta.

A Fővárosi Főügyészség kiemelte, hogy a főügyészségi és a kerületi ügyészségi álláspont között nincs ellentmondás: a vagyonnyilatkozatban a bruttó jövedelem feltüntetendő, a nettó összeg feltüntetése – amire utólag szintén sor került – ugyanakkor nem kötelező eleme a vagyonnyilatkozatnak.

A vagyonnyilatkozat az Országgyűlés mentelmi bizottságának felhívására történt utólagos kijavítása pedig továbbra sem igazolja a feljelentett személyek szándékosságát – írták, hozzátéve, hogy a hamis magánokirat felhasználása a törvény szerint kizárólag szándékosan követhető el, és szándékosság hiányában a cselekmény nem bűncselekmény. „A felhívásra történt javítás ugyanis éppen arra utal, hogy a jövedelmek feltüntetésének szükségessége a feljelentett személyek tudatában a benyújtáskor nem jelent meg” – közölte a Fővárosi Főügyészség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.