Közelebbről is szemügyre vennék Matolcsy vagyonnyilatkozatát

Vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez az Együtt a jegybankelnök ellen.

CsP
2015. 04. 22. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pápa Levente, az Együtt alelnöke szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, pártja vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez a jegybankelnök ellen, és azt követeli, hogy a Fidesz tegye lehetővé az MNB felügyelőbizottságának felállítását. Hozzátette: annak a gyanúja is felmerül, hogy a nemzeti bank létrehozott alapítványai azért kellettek, hogy a vezetők megkerüljék a bérplafont.

Az Együtt közleménye utal arra, hogy a Magyar Narancs szerint Matolcsy György nem szerepelteti vagyonnyilatkozatában a jegybank két alapítványából származó, havi 1,2 millió forintot kitevő jövedelmét arra hivatkozva, hogy azt jótékony célra ajánlotta föl. Az MNB vezetőjének érvelése azonban ellentmond a vonatkozó törvényi szabályozásnak, amely szerint minden adóköteles jövedelmet be kell vallania, függetlenül attól, hogy azt mire fordítja – szögezte le Pápa Levente.

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) azt közölte, hogy vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Matolcsy György és Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke ellen.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőinek vagyonnyilatkozatai minden esetben összhangban vannak valós vagyoni és jövedelmi viszonyaikkal, és valótlanok a közhasznú célokra fordított tiszteletdíjakkal kapcsolatban megjelent sajtóinformációk – közölte az MNB szerdán az MTI-vel.

A közlemény emlékeztet, hogy az MNB alapítványainak jegybanki tisztségviselői tiszteletdíjukat nem veszik fel, hanem közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeteknek utalják át jótékony célokra. Az MNB vezetőinek vagyonnyilatkozata mindazokat a jövedelmeket és egyéb juttatásokat tartalmazza, amelyekből elkölthető jövedelem származott. Az alapítványi tiszteletdíjakból nem származott elkölthető jövedelem, ezáltal vagyongyarapodás sem – szögezi le a közlemény.

A tiszteletdíjakból ugyanakkor minden esetben maradéktalanul levonják és befizetik a közterheket az adóhatóság felé. A jegybanki vezetők a jogszabályokkal összhangban az adóbevallásaikban feltüntetik azokat a tiszteletdíjakat is, amelyeket közhasznú célokra fordítanak.

Az MNB a közleményben egyúttal visszautasítja azokat a pártpolitikai megnyilvánulásokat, miszerint a jegybanki vezetők alapítványi tisztségük révén vagyongyarapodásra tettek volna szert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.