Autómentes nemzeti ünnep – íme, a lezárások

Az augusztus 20-át is érintő fővárosi közúti korlátozások egy része vasárnap délig érvényben lesz, mutatjuk, hol, mit és meddig kell elkerülni.

2015. 08. 20. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség már augusztus 17-én közzétette szokásos „rózsaszín” térképét azokról a fővárosi területekről, amelyeket valamilyen módon érint a forgalmirend-változás a hosszú hétvége során. Íme:

Az alábbi felsorolásban azt látjuk, mely utcában milyen típusú autós és gyalogos korlátozás van érvényben – és persze az is, hogy meddig.

Aki az említett zónákban hagyta kocsiját, a 06-80-200-266-os zöld számon érdeklődhet.

Budapesten és a vidéki városokban is programok sora várja az érdeklődőket az államalapítás ünnepén. Reggel a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik az ünnepségsorozat, a téren honvédtiszteket avatnak, mások mellett Áder János köztársasági elnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében. A Parlamentben nyílt nap lesz az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából, a belépés mindenkinek ingyenes.

Délelőtt 10-től este 8-ig várja a látogatókat a magyar ízek utcája a Duna budai oldalán, a Lánchíd utcától az Ybl Miklós térig. Ott a programok a Magyarország tortájának, a Magyarország cukormentes tortájának és a Honvédség tortájának felvágásával kezdődnek. A Várkert Bazárnál családi programok és koncertek lesznek. Augusztus 20. kihagyhatatlan része a kenyéráldás. Az aratás után hagyományosan Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret, így az ünnep jelképe a nemzetiszínű szalaggal átkötött kenyér. Az aratómenet a Szent György térről indul. Délután 5-kor tartanak ünnepi szentmisét a bazilikánál, és elindul a Szent Jobb-körmenet, majd a hivatalos programsorozatot este 9-től a tűzijáték zárja.

Az augusztus 20-ai részletes programkínálatról (tisztavatás, Mesterségek Ünnepe, Magyar Ízek Utcája, koncertek, Szent Jobb-körmenet, tűzijáték stb.) a Kormány.hu tematikus aloldalán lehet tájékozódni.

Augusztus 20-án az ünnepi rendezvények, továbbá augusztus 21. és 23. között az Ironman Budapest triatlonverseny miatt a hosszú hétvégén számos, budai és pesti főútvonalat és Duna-hidat érintő útlezárás és közösségi közlekedési változás lép életbe a fővárosban, részletesen a BKK ezekről itt ír. A hosszú hétvégén – különösen augusztus 20-án – a lezárások léptéke miatt a belvárost tömegközlekedéssel javasolt megközelíteni. A korlátozások miatt számos busz- és villamosjárat módosított vagy rövidített útvonalon jár, ezért a BKK kéri a közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a járatok forgalmáról a  www.bkk.hu/augusztus20 címen, a BKK Info oldalán, a BKK Info mobilalkalmazásban vagy a BKK Facebook-oldalán.

A Lánchíd augusztus 20-án hajnali 4 órától 22-én késő estig, a Szabadság híd augusztus 20-án délután 4 órától várhatóan éjfélig, míg az Erzsébet híd 18 és 23 óra között le lesz elzárva a forgalom elől. A BKK augusztus 20-án a tűzijáték kényelmesebb és biztonságosabb megközelítése érdekében egész este sűrűbben indítja mind a négy metróvonalat, a 4-es és 6-os villamost, valamint több, a belváros felé tartó buszvonalat. A tűzijáték helyszínének megközelítése elsősorban metróval, majd a belvárosi csomópontokból gyalogosan javasolt. Rákospalota felől az 5-ös, Újpalota felől a 7-es és a 107-es, valamint Újpestről a 105-ös busz az Astoria érintésével csak a Deák Ferenc térig jár. Este a kiskörúton nem jár villamos, ebben az időszakban az M2-es, az M3-as metróval vagy a 9-es busszal ajánlott utazni. A tűzijáték után, jellemzően 21.30 és 23 óra között – a komfortosabb hazautazás miatt – a belvárosból közlekedő járatok szintén gyakrabban közlekednek majd. Augusztus 20-ától 23-áig idén is megrendezik a Mesterségek Ünnepét, a rendezvénynek helyt adó budai Vár megközelítését a BKK járatsűrítésekkel és rendkívüli buszjárat elindításával segíti.

Alább a fővárosi programkínálat az MNO grafikáján:

A hagyományos ünnepi tűzijáték pirotechnikai eszközeit egyébként már napokkal ezelőtt telepítették a Magyar Honvédség újpesti hadikikötőjében, illetve a Citadellán is befejezték már a rakéták telepítését. Este mintegy 7500 rakétát lőnek majd fel a budapesti tűzijáték során a Dunán álló katonai pontonelemekről, továbbá a Citadelláról. Megtekintését a pesti rakpartszakaszokról, az Erzsébet hídról, a Várból és a Tabánból ajánlják.

Az ünnep miatt változik a vonatok közlekedési rendje. A MÁV tájékoztatása szerint szerdán a pénteki, augusztus 20-án, csütörtökön a szombati, augusztus 21-én és 22-én, azaz pénteken és szombaton az ünnepnapi, augusztus 23-án, vasárnap pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. A közleményükben azt írják: „a várható utasforgalmi igényekhez igazodva a vasúttársaság az összes rendelkezésére álló, üzemképes járművét felhasználja”, és ahol az utasforgalom indokolja, az intercitykhez és gyorsvonatokhoz pluszkocsikat kapcsolnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.