Biológiai terrortámadást hárított el a TEK

Az összetett gyakorlatban honvédségi specialisták és az epidemiológiai központ szakemberei is részt vettek.

MNO
2015. 08. 14. 19:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összetett gyakorlatban részt vettek az Országos Epidemiológiai Központnak, a Magyar Honvédség (MH) Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központjának, valamint az MH Egészségügyi Központ Mobil Biológiai Laboratóriumának szakemberei is – írták.

„A TEK személyvédőinek kíséretében utazó védett személy gépén egy utas biológiailag fertőző, veszélyes anyaggal fenyegetőzik, ami egy dulakodás után a fedélzetre jut. A személybiztosítók ártalmatlanná teszik az elkövetőt, majd a leszállás után a TEK műveleti egysége elfoglalja a gépet, amikor elkezdődik az utazók evakuálása és mentesítése” – vázolta a közlemény a gyakorlat forgatókönyvét.

A repülő izolálását, a mentesítő sátrak felállítását, illetve az utazók és a rendvédelmi egységek személyes tárgyainak, ruházatának izolált begyűjtését a honvédségi specialisták, az epidemiológiai központ szakemberei és a Terrorelhárítási Központ egységei közösen végezték.

A hazánkban elsőként megtartott gyakorlat célja a mentesítéshez szükséges berendezések szakszerű használatának elsajátítása mellett az volt, hogy a személyvédelmi, műveleti és felderítő egységek minél összehangoltabban és hatékonyabban legyenek képesek elhárítani egy esetleges biológiai fenyegetést – olvasható a TEK közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.