Bűncselekmény gyanúja egy autóhitelezőnél

Kényszerítés miatt nyomoz a rendőrség a Summit Pénzügyi Zrt. adósának feljelentése alapján.

Horváth Csaba László
2015. 08. 13. 5:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több devizahiteles adós áll a sarkára és nem hagyja, hogy hitelezője jogtalanul járjon el vele szemben. A Summit Pénzügyi Zrt. egyik ügyfele nemrég tett feljelentést hitelezője magatartása miatt, amely alapján a dunakeszi rendőrkapitányság bűnügyi osztálya kényszerítés elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Az adós 2007-ben vásárolt autót, amelyhez a pénzintézettől kapott kölcsönt. Az ügyfél a törlesztőrészleteket éveken át rendben fizette, ám öt év elteltével egy különös levelet kapott hitelezőjétől. Ebben azt írták, hogy ha nem írja alá az újabb opciós szerződést, amely alapján a pénzintézet továbbra is magánál tarthatja a jármű törzskönyvét, akkor felmondják a hitelszerződést. A fenyegetés hatására az adós végül aláírta a dokumentumot, s visszaküldte a hitelezőjének.

A törzskönyv azért fontos, mert anélkül nem lehet az autókat értékesíteni, s a hitelezők gyakran csak az irat visszatartásával látják biztosítottnak a kihelyezett hitel fedezetét. Csakhogy ezt nem tehetnék meg, ugyanis a polgári törvénykönyv határidőt szab az opciós jog tekintetében. A jogszabály úgy fogalmaz: „a visszavásárlási jogot legfeljebb öt évre lehet kikötni, az ezzel ellentétes megállapodás semmis”.

Noha a Summit adósa engedett a nyomásnak, később megtudta, hogy nemcsak jogszabály tiltja a pénzintézet magatartását, de a Kúria is döntött arról, hogy öt évnél tovább nem tartható vissza a törzskönyv. Az adós ezután kereste meg ismét a Summitot, de hiába kérte a dokumentumot, a hitelező – megkötött szerződésre hivatkozva – megtagadta ezt. Az ügyfél ezután már nem habozott, s rendőrséghez fordult az ügyben.

Mint arról beszámoltunk, több finanszírozó társaság is megtagadja a törzskönyv kiadását, s ezt az általános szerződési feltételeiben is rögzíti. A bankok többnyire csak akkor adják ki az iratot, ha az adós a kölcsönszerződésben foglalt valamennyi kötelezettségét teljesítette. A jogszabályba ütköző feltételt megtaláltuk a Lombard Lízing Zrt., a Merkantil Bank, az MKB Euroleasing, a Raiffeisen Lízing, valamint a Hitex Pénzügyi Zrt., továbbá a CIB Lízing Zrt. és a Santander Zrt. általános szerződési feltételei közt is.

Kiderült az is, hogy a pénzintézetek általános szerződési feltételeit a Magyar Nemzeti Banknak nem kell jóváhagynia, ugyanis a jegybank szerint nincs jogszabályi felhatalmazásuk erre. Eszerint a pénzügyi fogyasztóvédelem felett őrködő szervezet hozzájárulása nem is szükséges ahhoz, hogy a hitelezők több százezer ügyfelüknek egyoldalúan meghatározzák a szerződéses kikötéseiket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.