Erőszakba torkollt a józsefvárosi megemlékezés

Egy tüntető nőt ütött meg egy ismeretlen férfi, aki Kocsis Máté szerint nem az önkormányzat alkalmazottja.

MNO
2015. 08. 20. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyébként a Kossuth téren sátrazó harminc-negyven aktivista kívánt felszólalni a józsefvárosi ünnepi megemlékezésen, de ezt először nem akarták engedni nekik – számolt be róla az Index. A tüntetők állításuk szerint az ellen akartak felszólalni, hogy Kocsis Máté a menekültek kapcsán beszél. Bár a lap szerint a rendőrséggel és a biztonsági szolgálattal tisztázták, hogy jelen lehetnek az eseményen, ismeretlenek mégis meg szerették volna akadályozni, hogy bemehessenek a Golgota térre. Szóváltás is kialakult, az Index felvételén pedig látszik, hogy egy idős nőt meg is ütöttek.

A lap később megkérdezte Kocsis Mátétól, ismeri-e a pofozkodót. A polgármester elmondta, a férfi biztosan nem az önkormányzat alkalmazottja, de látásból ismeri őt. A rendőrség a helyszínen jegyzőkönyvet is felvett. A történtekre az önkormányzat később úgy reagált: „A Józsefvárosi Önkormányzat mai rendezvényét, mint minden más esetben, a közterület-felügyelet munkatársai biztosították. Az atrocitásban érintett személyek semmilyen megbízást, kérést nem kaptak az önkormányzattól a rendezvény biztosítására. Úgy tudjuk, a két csoport tagjai között korábbi személyes konfliktus okozta az összetűzést. Az önkormányzat elnézést kér a békés megemlékezőktől, akik nem azért jöttek el az ünnepségre, hogy ilyen provokációnak és agressziónak szemtanúi legyenek Szent István napján.”

Végül a demonstrálók egyik tagja fel is mehetett a színpadra, ahol Szent Istvánról és a befogadásról beszélt.

Az önkormányzat a történtek után azt is írta: „A magyar államalapításra emlékező józsefvárosi ünnepséget provokátorok zavarták meg, ordenáré és közönséges molinókkal, hasonló stílusú bekiabálásokkal. A csoportot vezető Szabó Gábor jelenleg vádlottak padján ül, a józsefvárosi közvagyon ellen elkövetett milliós nagyságrendű bűncselekmények miatt.”

Ismert: Szabó 1998-tól józsefvárosi önkormányzati képviselő volt, részt vett 2011-ben a hajléktalanokkal kapcsolatos helyi népszavazás tető alá hozásában is. Mint azt Kocsis korábban a HVG.hu-nak el is ismerte, Szabó egy ideig a tanácsadója volt. A férfi korábban a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat (JVSZ) igazgatója is volt, hűtlen kezelés és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.