Helyreállítási hetek Budapesten

Több budapesti kerületben, tucatnyi helyszínen kezdődtek meg a napokban a helyreállítási munkák a nagy fővárosi esőzések után.

2015. 08. 24. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapestet a korábbi nagy szárazság, a Duna alacsony vízállása miatt jól működött csatornák gravitációs vízelszívó hatása mentette meg attól, hogy víz alá kerüljön – mondta lapunknak Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes. Hozzátette: éppen ez a rendkívüli vízömlés okozta viszont, hogy a budai alsó rakparton, az Ördög-árok záporkiömlőjénél megomlott a rézsű burkolatának egy része, amelynek tényleges helyreállítása tegnap reggel kezdődött meg. Ez a támfal tartja a budai főgyűjtőcsatorna feletti földet, és itt, az I. kerületi Döbrentei tér vonalában alakult ki a legveszélyesebb helyzet. Elkészült a rézsű fóliás védelme, ezután a Dunából visszahozzák a beleomlott köveket, és lényegében újjáépítik a támfalat.

A Szabadság híd pesti hídfőjénél, a Fővám téren egy héttel ezelőtt omlott be az úttest, mert a záporvíz-elvezető csatorna a nagy nyomás miatt megsérült, és alámosta az utat. Azért keletkezett itt óriási gödör, mert ez a vezeték 9-10 méter mélyen húzódik a föld alatt. Jelenleg szakemberek keresik a megoldást, s könnyen elképzelhető, hogy a régi csatornaszakasz pótlása helyett áthelyezésre, kiváltásra lesz szükség, továbbá meg kell vizsgálni az összes közművezetéket is. Ezért feltehetően itt is szeptemberig várni kell a munkálatok befejezésével, a kimosott föld pótlásával, a gödör betemetésével.

Szeneczey Balázs kiemelte: hamarosan befejezik a veszélyelhárítást a XII. kerületi Lomb utcában megsérült záporcsatornánál, az alámosódott józsefvárosi Teleki téren, az óbudai Bécsi út és a Szépvölgyi út találkozásánál beomlott munkagödörnél, illetve a Szépvölgyi út dunai csatornakiömlőjénél, ahol a víz alámosta a rézsűburkolat padkáját, és annak egy része a folyóba szakadt. A ferencvárosi Haller utcában a főgyűjtőcsatorna záporkiömlője, a XII. kerületi Kálló esperes utcában a közcsatorna sérült meg. A II., a VI., a VII. és a XX. kerületben is előfordult, hogy az eső több utcában is kimosta a csatorna fedőlapját. Az eső miatt elromlott jelzőlámpák 80 százalékát már a múlt hét közepén megjavították, és a többivel is végeznek ezekben a napokban.

A főpolgármester-helyettes továbbra sem vállalkozott arra, hogy megbecsülje a fővárosi önkormányzatot ért kár összegét, amelynek megtérítésére a Belügyminisztérium vis maior alapjához fordulhatnak majd. Lapunk információi szerint azonban a kárelhárítás és a teljes helyreállítás végösszege több száz millió forintos lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.