Így lehetne megállítani a migránshullámot

„A 28 tagállam 28 nemzeti álláspontot mond, ami csőd” – mondta Nógrádi György.

MTI
2015. 08. 23. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az illegális bevándorlók négy területre szeretnének elsősorban bejutni: a gazdag arab országokba, Ausztráliába, az Egyesült Államokba és Európába. Egyedül az utóbbi nem tudja megállítani a menekültáradatot elsősorban a közös fellépés hiánya miatt – hangsúlyozta. „A 28 tagállam 28 nemzeti álláspontot mond, ami csőd” – mondta a szakértő.

Nógrádi György szerint  a megoldás érdekében Európának el kell érnie, hogy Törökország zárja le határait a migránsok előtt, és nagyon gyorsan közös álláspontot kell kialakítania a helyzet kezelésére.

Mivel a Magyarországra érkező illegális bevándorlók járványügyi veszélyt jelentenek, felmerült annak a lehetősége is, hogy törvényi eszközzel kötelezzék a migránsokat szűrővizsgálatra és bizonyos védőoltásokra – nyilatkozta Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője, orvos vasárnap az MTI-nek.

Hangsúlyozta, hogy a migránsok többsége olyan háborús területekről érkezik, ahol gyakran még az alapvető egészségügyi feltételek sem biztosítottak, ráadásul a hosszú út, amelyet Magyarországig megtesznek, tovább ronthat az általános egészségi helyzetükön.

Egy vizsgálat szerint az országba érkező migránsok mintegy két százaléka fertőzött valamilyen betegséggel. A leggyakoribb fertőzések közé tartozik a hepatitis A és a C, illetve a szifilisz, de a gyermekbénulás, a szamárköhögés és a mumpsz átfertőzöttsége is sokkal nagyobb – mondta.

Magyarországon ugyan próbálják például szűrővizsgálatra küldeni az érintetteket, sőt védőoltás is rendelkezésre áll, de a migránsok általában gyorsan továbbállnak, így egészségügyi továbbkövetésük lehetetlen – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.