Keleti zárás: távoztak Budapestről az afgánok

Az afgán kormány takarékossági okokból csökkenti külképviseleti hálózatát.

MTI
2015. 08. 11. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A honlap információját kedden a Külgazdasági és Külügyminisztérium is megerősítette. A tárca szerint azért zárt be a nagykövetség, mert az afgán kormány takarékossági okokból csökkenti a külképviseleti hálózatát.  A Hvg.hu a diplomáciai képviseletet már hiába kereste, se telefonon, se e-mailben nem reagáltak, a követség honlapja pedig gyakorlatilag nem működik.

A cikkben idézték Zsohár Zsuzsannát, a menedékkérőket segítő Migration Aid szóvivőjét, aki szerint az afgán állam magára hagyta állampolgárait azzal, hogy megszüntette budapesti külképviseletét. Mint mondta, az afgán menedékkérők akkor fordultak a követséghez, ha valamilyen iratra vagy tolmácsra volt szükségük, és a külképviselet feladata volt az anyakönyvi kivonat és a halotti bizonyítvány kiállítása is. A Migration Aid szóvivője hozzátette: a bevándorlóknak ezután nincs más választásuk, mint a Bevándorlási Hivatalon keresztül kapcsolatba lépni a bécsi afgán nagykövetséggel, hiszen az esetek többségében nincs pénzük telefonálásra, és a magyar határt sem léphetik át.

Gyulai Gábor, a Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője kiemelte: a lépésnek jogi következménye nincs, de gyakorlati, technikai problémákat okozhat, és a nagykövetség bezárása azt is mutatja, hogy az afgán állam gyakorlatilag működésképtelen. A követség bezárása főleg azoknak okozhat problémát, akik vissza akarnak menni Afganisztánba, mert akár több héttel is meghosszabbodhat az ügymenet – tette hozzá a Helsinki Bizottság munkatársa.

A Helsinki Bizottság tájékoztatása szerint jelenleg 5-6 ezer menedékkérő tartózkodik Magyarországon, közülük kétezer afgán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.