Kiszelly Zoltán a migrációról: Álszent az unió

Nincs egységes uniós álláspont a migráció kérdésében, pedig a helyzet drámai – mondta a politológus.

MTI
2015. 08. 03. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember szerint amíg működik „a mediterrán taxi”, az olasz haditengerészet szállítja az unióba a migránsokat, addig ennek szívóhatása csak további elvándorlást eredményez. A Törökországból szárazföldön Görögországba érkező bevándorlók pedig a görög állam meggyengülése miatt egyre rövidebb idő után továbbindulnak, és e két áramlat találkozik Magyarország határainál.

A célországok közül Németország, Ausztria, Svédország elöregedett társadalma és az ottani korkedvezményes nyugdíj miatt megengedőbb a migrációval, de például Anglia, a visegrádi országok, és ahol éppen választásokat tartanak, ott felerősödnek a szigorúbb hangok – mondta Kiszelly Zoltán.

Álszent az unió, afrikai diktátorokat próbál meggyőzni a helyzet kezelése érdekében, holott ez Líbia nélkül nem lehet eredményes, az Iszlám Állam pedig már oda is betette a lábát – jegyezte meg a szakértő, aki szerint igaza van Orbán Viktornak, amikor arról beszél, hogy a migránsokat Európán kívül kellene biztonságba helyezni, mert akkor nagyobb az esélye, hogy a helyzet rendeződése után visszatérnek hazájukba.

Országszerte összesen 4491 határsértőt fogtak el a rendőrök péntektől vasárnapig – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfőn az MTI-t. A rendőrség honlapján olvasható összesítés szerint pénteken 1515, szombaton 1446, vasárnap 1530 volt az elfogottak száma. 16 gyanúsított ellen embercsempészés, 13 esetben pedig közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás. A legtöbb határsértőt mindhárom nap Csongrád megye déli részén fogták el – közölte a megyei főkapitányság szóvivője.

Várkonyi Gergely elmondta, vasárnap 1311 embert, köztük 191 gyermeket tartóztattak föl, a legnagyobb csoport – 99 afgán, pakisztáni, szír, eritreai, szenegáli és mauritániai állampolgár – délelőtt Ásotthalom külterületén lépte át illegálisan a zöldhatárt. A határsértők ellen idegenrendészeti eljárás indult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.