Lázár: Szent István új világot hozott létre

Gulyás Gergely szerint az államalapító művének nagyságát legékesebben az alkotás maradandósága mutatja.

MTI
2015. 08. 19. 20:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János kiemelte: Szent István a világ és Európa egyik legrégebbi államát alapította meg, új világot hozott létre azzal, hogy a korábbi laza szerkezetű közösséget valódi magyar állammá szervezte.

„Kötelez bennünket az ezer esztendő” – fogalmazott. Lázár János hangsúlyozta: az állam legfontosabb felelőssége a határok és a nemzet védelme, ennek szükségességét napjainkban is tapasztaljuk, különösen a déli országrészben. Hozzátette: a Szent István által alapított állam ezer éve képes megvédeni az országot, és a történelem folyamán számos alkalommal védte Európát is, egyebek mellett a tatároktól, törököktől, németektől és oroszoktól.

A miniszter emlékeztetett: Szent István előre látta, hogy a magyaroknak a nyugati kereszténységben van a helye, ezzel egy világfelfogást, egy életformát is adott a magyarságnak. A térség országgyűlési képviselője István, Szent Gellért és Csanád vezér emlékének a megőrzését kérte a megjelentektől.

„Akkor nemcsak ezeréves múltunk, hanem legalább ekkora jövőnk is van nekünk, magyaroknak a Kárpát-medencében, és itt, Kiszomboron” – fogalmazott.

A Szent István-i államalapítás számunkra mindennek a kezdetét jelenti, a több mint ezeréves államiság joggal ad okot a büszkeségre minden magyar számára – ezt már Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke mondta el szerdán Zalaegerszegen.

A politikus az augusztus 20-ai ünnep alkalmából a csácsbozsoki városrészben álló Szent István-szobornál tartott beszédében kifejtette: elődeink már több mint ezer esztendővel ezelőtt „működőképes, szervezett állami rendszert hoztak létre, saját közigazgatást építettek fel, mindenkire kötelező jogszabályokat alkottak, önigazgatásra voltak képesek”.

Szent István művének nagyságát legékesebben az alkotás maradandósága mutatja – jelentette ki Gulyás Gergely.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.