Schmidt Mária leváltását szorgalmazza a Mazsihisz

Lázár János a szervezet vezetőivel tárgyalt, a Sorsok Háza is szóba került.

MTI
2015. 08. 11. 14:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mazsihisz székházában megtartott tárgyalás után újságíróknak nyilatkozva a miniszter úgy fogalmazott: jó néhány kérdés van, amelyekben teljes egyetértésben dolgoznak, és vannak olyan kérdések is, amelyekben nem értenek egyet.

Lázár János szerint nemcsak keresztényietlen és embertelen tett volt a holokauszt, de hazaárulás is.

A Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros magyar elnökségének első plenáris ülése alkalmából rendezett koncerten mondott köszöntőjében Lázár János hangsúlyozta: a magyar nemzet „zsidó testvéreink nélkül” nem érte volna el mindazt, amit az elmúlt évszázadokban elért, „egymás nélkül szegényebbek és kevesebbek volnánk”.

A Sorsok Házáról a miniszter elmondta: a kormány álláspontja világos, a Sorsok Háza akkor fog megvalósulni, amikor annak tartalmát a magyarországi zsidó közösségek támogatni tudják.

Lázár János ismertetése szerint a szerdai megbeszélés témái között szerepel még a holokausztoktatás, az elhagyott zsidó temetők helyreállítása, valamint a Rumbach Sebestyén utcai, a szegedi, a miskolci és a szabadkai zsinagógák kormány által támogatott felújítása.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke – a megbeszélést szintén konstruktívnak jellemezve – a Sorsok Házáról azt mondta, nemzetközi elismertségű intézményt Schmidt Mária vezetésével nagyon nehéz lenne létrehozni, ezért szerintük szükséges a vezetőváltás.

„A kormány oldalán pattog a labda, ott kell helyretenni a projektet, de szívesen partnerek vagyunk ebben” – fogalmazott a Mazsihisz elnöke. Ehhez azonban információra, kiállítási forgatókönyvre van szükség: „mindig ezt hiányoltuk és továbbra is ezt várjuk” – tette hozzá.

Heisler András a zsinagógafelújításokról szólva elmondta: a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításának elindult a tervezési szakasza, a szegedi zsinagógában megkezdték a konkrét felújítási munkákat is. A miskolci zsinagóga felújításánál vannak a legnagyobb „technikai gondok”, de a közös gondolkodás ott is elindult – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.