Sokan vigyáznának a menekülttáborra

Nagy az érdeklődés a kiskunhalasi központba meghirdetett állásokra. Martonfára még nem toboroznak őröket.

Sütő Dániel
2015. 08. 14. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden tette közzé a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a Police.hu oldalon felhívást, miszerint a Rendészeti Igazgatóság Határrendészeti Szolgálat kiskunhalasi őrzött szállásának állományába fegyveres biztonsági őröket keresnek. Lapunk megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy szerda estig 187-en jelentkeztek a felhívásra. A jelentkezés határideje ma jár le, a munkakezdés időpontja pedig október elseje. A jövőbeni fegyveres biztonsági őrnek legalább szakmunkás iskolai végzettséggel kell rendelkeznie. További feltétel a magyar állampolgárság, a 18. életév betöltése, valamint a büntetlen előélet.

Mórahalmon sokkolóval raboltak ki menekülteket. A gyanúsítottak, F. Attila és P. Vanda július végén a település külterületén megegyezett három szír menekülttel, hogy Budapestre viszik őket.

 

Ehelyett egy társuk, V. János segítségével egy lakatlan tanyára mentek velük, ahol botokkal és sokkolókkal bántalmazták őket, elvették telefonjaikat, készpénzüket. A rendőrség elfogta a gyanúsítottakat, akiket a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. (MN)

Előnyt jelent a pályázatok elbírálásánál az érettségi vagy a magasabb iskolai végzettség, ahogy az is, ha a jelentkező korábban más szolgálati helyen dolgozva rendelkezik fegyveres biztonsági őri tapasztalattal. Jó pont lehet, ha valaki küzdősportban szerzett sportminősítéssel (övfokozattal) rendelkezik, vagy van valamilyen biztonsági, rendvédelmi vagy katonai szakterületen szerzett képesítése és tapasztalata. Kikötés, hogy csak olyat vesznek fel, aki a munkakörhöz szükséges pszichológiai és egészségügyi alkalmassági vizsgálaton részt vett és alkalmas minősítést kapott, valamint rendelkezik a kézi lőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek tartásához szükséges jogosítványokkal.

A Népszabadság számolt be korábban arról, hogy a kormány 22,2 milliárd forinttal megemelte a kerítésépítésre és a menekültekkel kapcsolatos más kiadásokra fordítható keretet. A hírek szerint az anyagi támogatással egyetemben a Belügyminisztérium arra is felhatalmazást kapott, hogy 1358 fegyveres biztonsági őrt és 191 új rendőrt vegyenek fel a testülethez. A lap arról is írt, hogy a biztonsági őröket a munkaerőpiacról igyekeznek a szervhez csábítani, míg a hivatásos egyenruhásokat a „rendőr-szakközépiskolákba felvehetők számának felemelésével” próbálják gyarapítani.

Belőlük persze csak 2 év múlva lesz zsaru, addig a rendőrség belső átcsoportosítással biztosítja a szükséges helyeken az elvárt létszámot. A rendőrségtől kapott tájékoztatásból az nem derült ki, hogy az 1358 biztonsági őrt vajon milyen határidővel, és pontosan mely táborokba toborozzák. A rendőrség honlapján egyelőre nincs közzétéve olyan felhívás, amelyben a Martonfára és Sormásra tervezett ideiglenes befogadóállomások rendjének fenntartásához keresnének fegyveres biztonsági őröket.

Véleménynyilvánító szavazást kezdeményez a Jobbik a tervezett menekülttáborokról. A párt ennek eredményétől tenné függővé, hogy épülhetnek-e ideiglenes befogadóállomások a Baranya megyei Martonfa, illetve a Zala megyei Sormás melletti. Az ügyben tegnap nyújtott be törvényjavaslatot a parlamentnek Vona Gábor pártelnök és Z. Kárpát Dániel parlamenti képviselő. Vona a Martonfához közeli perekedi lőtéren tartott tájékoztatóján elmondta: kezdeményezték, hogy tervezett befogadóállomások 15 kilométeres körzetében azonos időpontban, minden érintett településen írjanak ki olyan szavazást, ahol az emberek elmondhatják a véleményüket.

 

A szavazásnak nem lenne érvényességi küszöbe, ha a szavazati jogukkal élő választópolgárok több mint fele úgy dönt, hogy ilyen állomás nem létesülhet, az kötelező lenne a kormány számára. Martonfa önkormányzata egyébként petíciót küldött a parlamenti képviselőknek, arra kérve őket, hogy aláírásukkal ők is tiltakozzanak a Baranya megyei településre tervezett menekülttábor ellen. A Fidesz Vona kezdeményezésére úgy reagált: a Jobbik pártelnökéhez közel álló emberek valójában bevándorlókkal üzletelnek és embercsempészetet folytatnak. (M. Cs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.