Sokkolóval és botokkal csaptak le a menekültekre

Budapest helyett egy elhagyott tanyára vitték és jól helybenhagyták őket, majd a pénzükkel eltűntek.

MTI
2015. 08. 13. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szenti Szabolcs a rablással kapcsolatban közölte, a nyomozás eddigi adatai alapján július 23-án a 37 éves mórahalmi F. Attila és a 23 éves mórahalmi P. Vanda a kisváros külterületén megegyezett három szír határsértővel, hogy Budapestre viszik őket. A 21 éves budapesti V. Jánossal autóba ültették őket, majd egy lakatlan tanyához mentek, ahol botokkal és sokkolóval bántalmazták a sértetteket. Elvették a pénzüket, mobiltelefonjukat és karórájukat.

A rendőrség másnap elfogta a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható F. Attilát és P. Vandát, akik előzetes letartóztatását a nyomozási bíró elrendelte. A budapesti rendőrök szerdán a fővárosban elfogták V. Jánost, akit Szegedre szállítottak. Kihallgatását követően a rendőrök őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatását – tudatta az őrnagy.

Már korábban is volt rá példa, hogy szír menekülteket raboltak ki. A zöldhatárt illegálisan átlépő négy migránst a két férfi vette fel autójába, és abban állapodtak meg, hogy fejenként 750 euróért elviszik őket Budapestre. Útközben azonban egy gázriasztópisztollyal a náluk lévő pénz átadására kényszerítették a külföldi bevándorlókat, majd kitették őket a csongrádi megyeszékhelyen. A rendőrség az egyik rablót, egy 21 éves hódmezővásárhelyi férfit már szerdán őrizetbe vette, és kezdeményezte előzetes letartóztatását.

Mindeközben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy tájékoztatta a távirati irodát, hogy 1495 határsértőt – köztük 248 gyermeket – tartóztattak fel a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve a megye déli részén szerdán. Szenti Szabolcs közölte, a legnagyobb csoportot kora délután Ásotthalom külterületén fogták el, ott 146 pakisztáni állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt.

Szegeden szintén elfogtak a rendőrök egy 38 éves baksi férfit, aki autójában négy szír határsértőt szállított Budapest felé. Ugyancsak a főváros felé tartott az a személyautó, amelyet Röszke külterületén állítottak meg a rendőrök. A járműben hét szír állampolgár utazott.

A sofőrök ellen jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás – tudatta az őrnagy. A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országszerte tiltott határátlépés miatt szerdán 1616 embert fogtak el a rendőrök, egy gyanúsítottal szemben embercsempészet, egy esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

A Napi Gazdaság csütörtöki számában megírta: több fertőző kórt is kimutattak a Magyarországra érkező migránsoknál, többüknél szifiliszt és hepatitis B-t és C-t, HIV-et, hastífusz- és paratífusz-hordozót is azonosítottak már.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal arról tájékoztatta a napilapot, hogy az első fél évben több mint 2700 szűrővizsgálatot végeztek el azoknál a migránsoknál, akik menekültstátusért folyamodtak. Ezek 51 alkalommal zárultak pozitív eredménnyel. Fertőzésgyanúval eddig két esetben vittek kórházba nagyobb számban migránsokat. A fővárosi Szent László Kórházba szállított félszáz menekült többségét rövid idő alatt kiengedték, a bent tartott két betegnél sem igazoltak semmilyen kóros elváltozást a mikrobiológiai vizsgálatok. A Szegeden kezelt 18 gyerek közül egynél rotavírust azonosítottak, a többieknél valamilyen bakteriális fertőzés okozhatott tüneteket.

A tartósan itt tartózkodó migránsoknál a magyar állampolgárok esetén alkalmazható járványügyi intézkedéseket lehet elrendelni. A menekültstátusért folyamodók esetén a menedékjogról szóló kormányrendelet alapján a járási tisztifőorvos a járványügyi helyzetnek megfelelő orvosi vizsgálatokat rendelheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.