„A drogellenes háborúnak vége, és mi vesztettünk” – vagy mégsem?

Ami a drogkérdést illeti, Zacher Gábor szerint a magyar focihoz hasonlóan állunk.

Konopás Noémi
2015. 09. 19. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg az Egyesült Államok rendőrkapitányságai az erőszaktól sem visszariadva viselik drogellenes háborújukat, addig Leonard Campanello, az átlagosnak és tipikusnak nem mondható rendőrfőnök – úgy tűnik – sokkal jobb módszerhez folyamodott: az erőszak és börtön helyett segítő jobbot nyújtott a függőknek.

„A drogellenes háborúnak vége, és vesztettünk” – nyilatkozta Campanello egy korábbi interjújában. – Ötven évig próbáltunk erőszakkal küzdeni a kábítószer-használat ellen, sikertelenül: azóta csak olcsóbb lett a heroin, és egyre több életet követel – mondta. Belátva a harc sikertelenségét a Massachusetts állambeli, 30 ezres kisváros, Gloucester rendőre márciusban ezzel a poszttal robbantotta fel a Facebookot: „Ha heroin- vagy opiáthasználó vagy, engedd, hadd segítsünk! Tudjuk, hogy nem akarod a függőséget, vannak erőforrásaink a városban, amelyek tudnak és segíteni is fognak az életeden. Ne légy a statisztika része!”

A rendőrfőnök ezt követően felvette a kapcsolatot a polgármesterrel és az érintett szervekkel, majd májusban ismét üzent a közösségi oldalon a függőknek. Ebben a posztjában arról biztosította a kábítószer-használókat, hogy nem kell a letartóztatástól tartaniuk, sőt segítséget kapnak a gyógykezelésükhöz, amennyiben a rendőrséghez fordulnak. Üzenete futótűzként terjedt a közösségi oldalon, több mint 30 ezren osztották meg. Nem igazolódott be a hatóságok és az egészségügyi szervek kezdeti szkepticizmusa a program sikerességét illetően, ugyanis június óta 116-an jelentkeztek a rendőrségen, ennyien kaptak börtön helyett új esélyt az élettől, ráadásul ez mindössze ötezer dollárjába került a városnak, ami elenyésző a drogellenes harcra fordított hatalmas összegekhez képest.

2008 végén készült az első olyan átfogó kutatás, mely a kábítószerrel összefüggő költségvetési kiadások időbeli változását vizsgálja 2000 és 2007 között, négy vizsgálati évben. Míg 2000-ben 5340 millió forintot, 2003-ban 8197, addig 2005-ben 11150, végül 2007-ben 9810 millió forintot költött az állam a kábítószer elleni harcra.

 

A hazai, kábítószerrel összefüggő költségvetési kiadások a teljes büdzsé 0,11 százalékát teszik ki, ami az éves GDP 0,05 százaléka. A költségek mintegy negyedét az egészségügyi és a szociális ellátás területén használják fel, a költségvetési kiadások további mintegy háromnegyed része a büntető igazságszolgáltatáshoz kapcsolódik.

 

Szerettük volna megtudni, hogy 2007 óta hogyan változtak a kábítószerrel kapcsolatos költségvetési kiadások. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala, illetve a Nemzeti Drog Fókuszpont megkeresésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy tudomásuk szerint nincs frissebb elérhető adat.

Börtön helyett segíteni a függőkön valójában nem új keletű próbálkozás, 2001-ben ehhez a módszerhez folyamodott a portugál kormány is, ahol szintén nagy sikert aratott a módszer: 14 év alatt drasztikusan csökkent az országban a kábítószerfüggők száma. Campanello ötletét azóta három másik amerikai városban is átvették.

Campanello kezdeményezése formabontó, és kétségtelenül eredményre is vezet, de amíg az amerikaiak nem ébrednek rá, hogy a kormány a dílerektől is sokkal rosszabb bűnözők kezében van, addig ez a változás nagyon lassú lesz – írta a programról beszámoló Thefreethoughtproject.com.

– Messzemenőkig egyetértek, így kellene csinálni. Az már más kérdés, hogy a törvények – amelyet természetesen a rendőrök sem kerülhetnek meg – mire adnak lehetőséget – értékelte dr. Zacher Gábor toxikológus, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Centrumának vezető főorvosa az MNO-nak a nem mindennapi, amerikai kezdeményezést. Véleménye szerint ezeknek a „szerencsétleneknek” valóban segítségre volna szükségük, és nem fogdára vagy börtönre. Mint mondta: szerencsére Magyarországon kevés a kábítószerfüggők legaljának számító heroinista, ráadásul a többi országhoz hasonlóan nálunk sem a függők jelentik a legnagyobb problémát, hanem a terjesztők, rájuk kellene a nagyobb hangsúlyt fektetni. Ami a droghasználók és a -függők számát illeti, hazánk Zacher szerint a magyar focihoz hasonlóan áll: hátul kullog. Míg Magyarországon egy hétvége alatt úgy 350 ezren használnak kábítószert – ebből 20 ezren függők –, addig a környező országokban arányaiban jóval többen élnek a droggal. A toxikológus úgy véli, bár sok mindent mutathatnak a statisztikai adatok, nem szabad belőlük messzemenő következtetéseket levonni.

A rendszerváltás előtt egyáltalán nem létezett kábítószer-probléma hazánkban, később is maximum 20-25-féle – a szakma által viszonylag könnyen követhető – szer volt mindössze a piacon, 2009-ben pedig eljutottunk oda, hogy a dizájner drogok „piszkos módon belekavartak ebbe a világba”, az ellátórendszer egészen egyszerűen nem tudja a kialakult helyzetet követni – emelte ki Zacher. Hogy is tudná, mikor az elmúlt öt-hat évben több mint 500 új szer jelent meg. Előállt az a helyzet, hogy a kábítószer-használóknak és a szakmának „halvány lila gőze” sincs arról, hogy a különböző tudatmódosító porok, tabletták vagy növényi törmelékek mit is tartalmaznak, és milyen hatásaik lehetnek. Ma már orosz rulett a különböző drogok kipróbálása, nem úgy, mint 1995 és 2008 között, a „boldog békeidőkben”, amikor tudni lehetett, hogy a heroin az heroin, az extasy az extasy – hangsúlyozta a toxikológus.

Zacher szerint arra, hogy a szakma behozza 2-3 éves lemaradását, abszolút nincs esély. A kínai vagy japán laborokban kifejlesztett szerek már 3-4 hét után megjelenhetnek a magyar piacon, és akár fél évig is terjedhetnek anélkül, hogy bárki is tudná, hogy egyáltalán léteznek. A rendőrségi lefoglalás, majd analitikai vizsgálatot követően tudhatunk csak ezekről a szerekről, ráadásul az, hogy tudunk róluk, még közelről sem jelenti azt, hogy pontosan ismerjük a hatásaikat. Mint a toxikológus elmondta: hónapok, sőt akár évek kellenek ahhoz, hogy ezeknek a drogoknak az élettani hatásairól (hogyan változtatják meg például a szívműködést, vérnyomást) összegyűljön elegendő klinikai tapasztalat.

A szakma szerint a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a hazánkba kerülő dizájner drogok mindössze 4-5 százalékát tudják csak lefoglalni a hatóságok. Zacher úgy véli, akkor sem lenne jobb a helyzet, ha ez a szám megduplázódna. Mint kifejtette, elképzelhető, hogy a több rendőrségi ügy növelné a drogok árát, de ez nem tartaná vissza a vásárlástól a kábítószer-fogyasztókat.

Zacher szerint a legfőbb probléma, hogy Magyarország mentálhigiénés kultúrája elég gyengécske. Nagyon fontos a szülő által közvetített minta: hiába papol az édesapa a drogok veszélyeiről kamasz fiának, ha utána rágyújt egy cigire, megiszik három sört és hat órát tévézik. Ahhoz, hogy bármi is pozitív irányba mozduljon, értékrendváltozás szükséges – emelte ki Zacher, aki szerint elengedhetetlen lenne a családnak mint legkisebb sejtnek a megfogalmazása, mert minden onnan indul ki. Egészen addig, amíg nem működik a családon belüli kommunikáció, amíg nem ismerjük a gyermekeinket és nem vesszük észre a rezdüléseiket sem, addig hiába várjuk a csodát, ne csodálkozzunk, hogy itt tartunk – hangsúlyozta. A magyar kábítószer-stratégia alapja a család kellene, hogy legyen, de mint Zacher Gábor elmondta, ennek egyelőre a nyomát sem látja.

Zacher Gáborral ért egyet dr. Szabó Zsolt jogász is, aki szerint a gyógyító-, megelőző kezelés inkább eredményre vezet, mintha büntetőjogi következményekkel sújtjuk a fogyasztót. – Ezek az emberek nagyrészt orvosi segítségre szorulnak, és nem a büntetőjog az az eszköz, amellyel magát a kábítószer-kérdést meg lehetne oldani – emelte ki az ügyvéd, aki számtalan kábítószerrel kapcsolatos ügyben járt már el. Jelenleg Magyarországon a csekély drogfogyasztás is büntetőjogi következményekkel jár, egy gramm marihuána birtoklásáért például akár két évig terjedő szabadságvesztés is járhat. A törvény lehetőséget ad arra – ez az úgynevezett elterelés gyakorlata –, hogy amennyiben kisebb mennyiségű drogot fogyaszt valaki, és a nyomozó hatóság előtt vállalja, hogy hat hónapos kábítószer-függőséget gyógyító vagy megelőző kezelésen vesz részt, és ezt igazolni tudja, vele szemben megszüntetik a büntetőeljárást. Szabó szerint érdemes lenne az amerikai kezdeményezést Magyarországon is bevezetni, de ehhez törvénymódosításra lenne szükség.

A Drogfokuszpont.hu adatai szerint 2013-ban Magyarországon mindösszesen 5545 eljárást zártak le az érintett hatóságok kábítószerrel való visszaélés bűncselekménye miatt. 2013-ban a regisztrált esetek között a fogyasztói típusú elkövetések aránya 87,8 százalék (4868 eset), a kereskedői típusú tevékenységek aránya 12,2 százalék (677 eset) volt. Az előző évhez képest a feljegyzett bűncselekmények száma 6,3 százalékkal emelkedett.

Az elmúlt 10 évben a kábítószer-bűncselekmények 80-90 százalékát a saját használattal összefüggésben elkövetett, fogyasztói típusú magatartások tették ki. A kereskedői típusú, kábítószer-kínálattal összefüggő magatartások aránya rendre 15 százalék alatt maradt, illetve egyes években a 10 százalékot sem érte el. 2013-ban a fogyasztói típusú visszaélések csaknem 90 százalékát, a kereskedői típusú visszaélések 62 százalékát csekély mennyiségű kábítószerrel követték el. Jelenős mennyiségű kábítószer a fogyasztói elkövetések 2 százalékában, a kereskedői típusú elkövetési magatartások 11 százalékában szerepelt. Az elmúlt öt évből rendelkezésre álló adatok szerint a visszaélések több mint háromnegyedét kannabisszal követték el. A 2013-ban visszaélés kábítószerrel bűncselekményt elkövetők 77,3 százaléka 30 év alatti fiatal volt, ami jóval magasabb az összes elkövető körében mért 47 százalékos aránynál. Az előző éveket megvizsgálva ugyanakkor, a 30 évnél idősebb elkövetői csoport aránya lassú, fokozatos emelkedést mutat.

2013-ban 31 kábítószer-használattal közvetlenül összefüggő esetet jelentettek, amely további emelkedést mutat a korábbi években tapasztalt esetszámokhoz viszonyítva. 2012-ben ez a szám 24, míg két évvel korábban 17 volt. A 31 közvetlen túladagolásból 14 esetben jelen volt egy vagy több új pszichoaktív anyag is. Kizárólag heroinhoz köthető eset 2013-ban nem volt. Ugyanebben az évben 16 kábítószer-fogyasztással közvetetten összefüggő halálesetet jelentettek a halálozási regiszterbe. A kábítószer-fogyasztással összefüggő halálozás nagyon különböző mértéket mutat az uniós tagállamokban. A legfrissebb, európai szinten rendelkezésre álló 2012-es adatok alapján a millió lakosra jutó haláleseteket tekintve Magyarország az utolsók között szerepel (2,4 haláleset/1 millió lakos).

 

Forrás: Drogfokuszpont.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.